Baggrund

Gry Stokkendahl Dalgas er født i 1990 og voksede op i en lille landsby lidt uden for Silkeborg, tæt ved Gudenåen.

Forfatteren begyndte allerede i folkeskolen at skrive digte og noveller og har siden udviklet sin skrift på bl.a. Testrup Højskoles skrivelinje i 2013 og Talentskolens forfatterlinje (2017-19). Særligt tre bøger har inspireret hende: Bjørn Rasmussens “Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet”, Olga Ravns “Jeg æder mig selv som lyng” og Asta Olivia Nordenhofs “Det nemme og det ensomme”: ”Jeg tror at jeg fandt et sted at være i de bøger, et sprog, og jeg fandt ud af at jeg ville skrive og skrive for at give et sted til andre. Det har været min mission længe.” (Nanna Laudrup Lund: Interview med Gry Stokkendahl Dalgas til Forfatterweb, 2020-10-25).

Det første oplag af ”Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej” er håndsyet af forfatteren selv, og bogen er ligeledes præget af en intim, bekendende tone: ”Sommetider kan jeg ikke kende forskel på hvad der er en medmenneskelig handling og hvad der er litteratur, det er de værste tider men også de bedste, at blive så forvirret at man indser at skrift i virkeligheden ikke burde være så forskellig fra de øjeblikke hvor man snakker til et andet menneske. Jeg tror på al litteratur som en måde at tale på til sine næste, både dem man kender og dem man ikke kender. Det påvirker min skrivestil meget.” (Nanna Laudrup Lund: Interview med Gry Stokkendahl Dalgas til Forfatterweb, 2020-10-25).

Som voksen opstod erkendelsen af at være født i en forkert krop og altså at være transkønnet. En lignende omvæltende livsbegivenhed oplever fortælleren Gry i Gry Stokkendahl Dalgas’ debutværk ”Det er herfra jeg vil begynde, disse ord kan finde vej”, der udkom i 2019. For sin debut modtog forfatteren i 2020 debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat.

Gry Stokkendahl Dalgas har siden 2014 boet i Aarhus, hvor hun underviser i kreativ skrivning på Skrivekunstskolen. Hun har en roman på vej, som skal hedde ”Terrapeut” (terra, latinsk: jord) og handle om menneskets forhold til naturen, arbejdsløshed og omsorg.