Ar

Citat
”Så er jeg rejst. For at møde mig selv. På min sidste dag. Jeg siger farvel til det hele. Krokusserne har åbnet sig. Jeg efterlader ingenting. Jeg drager fra det altomsluttende lys ind i mørket.”

”Ar”, s. 83.

Med ”Ör” fra 2016 (”Ar”, 2018) har Auður Ava Ólafsdóttir skrevet noget så sjældent som en livsbekræftende roman om selvmord. Den handler om den 49-årige Jonas Ebeneser, en fraskilt, heteroseksuel mand, der er fiks på fingrene. På kroppen har han syv ar, som han forsøger at skjule ved at få tatoveret en symbolsk vandlilje, men tatoveringen kan ikke dække de ar, Jonas har inden i. Efter at være blevet skilt fra sin kone har Jonas nemlig fået at vide, at han ikke er far til den pige, som han gennem 26 år har troet var hans datter. Derfor synes Jonas ikke længere, at der er meget tilbage at leve for, så han har besluttet sig for at tage sit eget liv. Til formålet låner han først et jagtgevær af sin snakkesalige nabo, men planen går i vasken, da han ikke kan bære tanken om, at hans datter skal finde ham død. I stedet beslutter Jonas sig for at rejse til et unavngivet krigsramt land for at gøre ende på sine dage. Med sig medbringer han en værktøjskasse med en boremaskine, så han kan sætte en krog op til at hænge sig i.

54686307

Da han ankommer til landet, ligger det i ruiner, bygningerne er sønderbombede, og selv de dyr, der er tilbage, mangler lemmer. Han indlogerer sig på Hotel Silence, som han har læst skulle gemme på nogle smukke mosaikudsmykninger. Personalet er mistroiske omkring hans gøremål, da de har oplevet, at udlændige har haft interesse i at stjæle hotellets fortidsminder. Til trods for deres mistro beder de ham alligevel hjælpe dem med at reparere de skader, krigen har påført hotellet, når nu han har medbragt en værktøjskasse. Jonas er handy, og han starter med at ordne vandrørene på hotellet. Rygtet om hans håndværksmæssige kunnen spredes i byen, og der er hurtigt bud efter ham flere steder fra.

Midt i ruinerne og de tragiske skæbner finder Jonas tilbage til livet. Han indser, at hans egne problemer er småting sammenlignet med de grufulde ting, der er hændt de mennesker, han er omgivet af. Derfor hjælper han dem med at genopbygge de ting, der er blevet ødelagt under krigen, blandt andet et hus der huser kvinder, der alle har lidt store ofre. Jonas kan med sin værktøjskasse tilsyneladende redde alle, men spørgsmålet er, om han også kan redde sig selv? ”Ar” er en roman om ensomhed og om at finde sin vej ud af sorgen, og om hvordan den ydre krig kan være med til at sætte den indre i perspektiv.