Pssst!

Citat
”Men så så jeg en citronsommerfugl
med vinger så sarte som en sjæl
den sad på en halvfærdig stol i en firkant af sol
og at vide at det var en sidste hilsen fra ham.
Det var det bedste for mig.”
”Pssst!”, s. 20-21.

Pssst!” er Katrine Clantes første grafiske roman. Den udkom i 2013, og teksten er skrevet af Annette Herzog. Den handler om den 12-årige Viola, der føler sig forvirret. ”Hvem er jeg?” er hovedspørgsmålet, der sætter Livas tanker om sin eksistens i gang. For hvem var hun, før hun blev født? Og hvorfor er det som om, hun er flere forskellige på én gang. Minder om både farfar og mormor blander sig med fantasier om, hvad det var før og efter livet. Usikkerhed og andre følelser snører sig sammen med forestillinger om fremtiden og oplevelser i nutiden. Bogen er et udtryk for Violas tankestrøm, som læseren hvirvles ind i via både tekst og billeder. I 12 små kapitler oplever man pigens tanker indefra, nogle udtrykt i tekst, andre kun i billeder.

29891877

Der er stor variation i de 12 kapitler, og bogen fremstår som et puslespil af tegneserieforløb, collager, scrapbog og noget der mere ligner en traditionel billedbog, hvor der veksles mellem tekst og tegninger. Det giver et legende, nyt og rigt visuelt udtryk, hvor tegningerne inviterer læseren til at gå på opdagelse. Således spiller tegningerne smukt sammen med Violas undren. Livet er et mysterium, der er værd at gå på opdagelse i.

Samtidig rummer Clantes tegninger både poesi og humor. Visualiseringen af arv og miljø er overraskende og sjove, ligesom den tynde blyantsstreg og de sparsomme farver harmonerer med Violas sankthansorm og citronsommerfugle.

”Pssst!” er et stemningsfuldt portræt i billeder og tekst af en ung piges sind.