kunstnere

Exofiktion

Exofiktion kendetegnes ved, at omdrejningspunktet er en virkelig person, som bliver fiktionaliseret.

Alberte Winding

Alberte Winding har skrevet en række børne- og ungdomsbøger, og i 2008 debuterede hun som voksenbogsforfatter med romanen ”Tisvilde strand”. Hun har siden skrevet en erindringsbog og en erindringsroman, som begge er kendetegnet ved et særligt blik for barnets oplevelse af verden.

Rakel Haslund-Gjerrild

Samme dag, som Danmark lukkede ned på grund af coronapandemien, udgav Rakel Haslund-Gjerrild sin anden bog.

Klas Östergren

Klas Östergren er ikke uden grund en af Sveriges absolut største samtidsforfattere. Hans gennembrudsroman ”Gentlemen” blev ved udgivelsen i 1980 omgående kult blandt svenskerne, og siden har hans romaner sikret ham en central plads på den svenske forfatterscene.

Mario Vargas Llosa

Litteraturen må lyve for at vise dybe sandheder. Det er den poetik, peruanske Mario Vargas Llosa bygger sit forfatterskab på.

Jesper Wung-Sung

Jesper Wung-Sung må høre til blandt Danmarks mest produktive forfattere. Forfatterskabet omfatter efterhånden en lang række af novellesamlinger og romaner samt adskillige børne- og ungdomsbøger.

Ted Hughes

Indledning

Den engelske poet Ted Hughes regnes for en af de mest innovative modernistiske digtere i nyere, engelsk litteratur. Hans univers er dystert og mytisk, og det vrimler med sorte fugle, vilde kattedyr og grimme fisk.

Chris Kraus

I USA har Chris Kraus opnået ikonstatus blandt yngre feminister, mens hun i Danmark endnu er et relativt nyt navn.

Gyrðir Elíasson

Den islandske forfatter Gyrðir Elíasson er en af de mest roste og anerkendte forfattere i sin generation og vandt fuldt fortjent Nordisk Råds Litteraturpris i 2011 på baggrund af novellesamlingen ”Mellem træerne”.

John Fante

Indledning

Nogle forfattere lægger verden for deres fødder i første forsøg, mens andre må vente hele livet inden de høster anerkendelse for deres arbejde. John Fante tilhørte sidste kategori.