fantasy parade
Den årligt tilbagevendende Fantasy Fest Parade i Key West i Florida den 22. oktober 2017
Foto: Christobal Herrera / Scanpix

Fantasy

Redaktionen, 2017.
Top image group
fantasy parade
Den årligt tilbagevendende Fantasy Fest Parade i Key West i Florida den 22. oktober 2017
Foto: Christobal Herrera / Scanpix

Fantasy

Fantasygenren har indtaget populærkulturen inden for alle genrer, og der er fantasy alle vegne: i bøger, film og tv-serier, til børn og voksne. Vi læser om hekse, alfer og drager i et uendeligt mulighedsrum og lever os ind i en verden med hviskende ravne og overlegne bueskydere. Fantasy er ikke længere kun for de få eller for de små – i dag har genren en bred appel, og ”Ringenes herre”, ”Game of Thrones” og ”Skammerens datter” er blevet allemandseje.

Vi har samlet et udvalg af danske og udenlandske fantasyforfattere.

Eoin Colfer: Artemis Fowl-serien, 2001-12

Med serien om den kriminelle og superintelligente superhelt Artemis Fowl har irske Eoin Colfer med succes blandet avanceret teknologi, keltisk kultur og højt tempo. Hans actionprægede fantasyunivers er fyldt med feer, trolde og sarkastisk humor.

Terry Pratchett: Diskverden, 1983-2015

Imponerende 41 udgivelser nåede Terry Pratchett at færdiggøre i sin serie om Diskverden, der er en flad og rund verden balancerende på fire elefanter, der står på en kæmpe skildpadde. Romanerne spænder vidt i forhold til karakterer og motiver, men har Diskverdenen til fælles. Troldmænd og sjæleædere er en del af denne serie, der for forfatteren også handler om se verden fra nye vinkler.

Stefan Spjut: Stallo, 2015

Inden for samisk folklore optræder den klodsede, menneskeædende trold Stallo, og i forskellige udgaver spiller den en rolle i svenske Stefan Spjuts fantasykrimi af samme navn. Romanen er så grundigt funderet i en detaljenær svensk nutidsrealisme, at det forekommer helt naturligt med overnaturlige elementer, en nysgerrig kryptozoolog, forsvundne børn og nordsvenske skovvæsener.

Josefine Ottesen: Krigeren, 2001-03

Drengen Odd er skyllet i land på den yderste ø og vokser op som træl under en troldkvinde, der vil ofre ham til havet. I Josefine Ottesens tre bind om Odd følger hun hans udvikling fra dreng til ung og voksen kriger. En temperamentsfuld kriger i et vikingetidsunivers fyldt med farer og prøvelser og en hel del selvresearchet viden om at skyde med langbue, sejle med vikingeskib og slås med sværd er grundstenen i denne trilogi.

Malene Sølvsten: Ravnenes hvisken, 2016-17

Den indesluttede gymnasiepige Anne har synske evner, og dem får hun brug for, da der pludselig sker en række mystiske mord på rødhårede piger i den lille nordjyske by, hun bor i. Samtidig får hun adgang til en parallelverden af nordisk mytologi med guder og halvguder og en verden på vej mod ragnarok.

Niklas Krog: Frihedskrigen, 1997-2007

Svenske Niklas Krogs serie ”Frihedskrigen” skulle kun have været en trilogi, men han har skrevet tre fritstående bøger efter ”En krigers hjerte”, ”En troldmands kraft” og ”En herskers sjæl”. I første bind skal den unge kriger Sayn redde riget Ebomorro, da der udbryder krig, og derefter er der frihedskrig med tusind års mellemrum.

Philip Pullman: Det gyldne kompas, 1996-2001, 2017-

Pigen Lyra og hendes daimon Pantalaimon er hovedpersoner i Philip Pullmans fantasytrilogi, der består af ”Det gyldne kompas”, ”Skyggernes kniv” og ”Ravkikkerten”. Lyra kommer på sporet af det støv, der menes at være et grundstof i universet, og som måske har noget med en masse børns mystiske forsvinden at gøre. Kristen syndefaldsmyte møder panserbjørne og nordlys i de universelle fortællinger om kærlighed, politik og tro. I 2017 vendte Pullman tilbage til serien og udgav ”Forestillinger om støv 1- La belle sauvage”, der tidsmæssigt foregår ti år før ”Det gyldne kompas”.

Nick Clausen: Cirinos fortælling, 2014

Mazuranernes storrige ved Safirhavet er udgangspunkt for Nick Clausens fantasyfortælling om drengen Cirino og hans folk riganerne. Cirino og hans bror er safirfiskere, og en dag bliver Cirino bortført af sørøvere og solgt som slave. Cirino lever et usselt slaveliv og bruges som kæmper i arenaen, men har en stærk trang til frihed, til at stikke af.

Lene Kaaberbøl: Skammerserien, 2000-03

Skammerpigen Dina har arvet sin mors evne til at se i folks øjne, om de har gjort andre ondt. Det koster hende venskaber, men senere viser det sig at være en gave. Med serien om Skammerens børn og om senere om vildheksen Clara har Lene Kaaberbøl skabt dragende universer med en universel appel til alverdens læsere.

Neil Gaimans forfatterskab til børn og voksne

Britiskfødte Neil Gaiman har i sit omfattende forfatterskab skrevet fantasy til børn og voksne, i romaner, tegneserier og tv-fiktion. Fra den banebrydende tegneserie ”Sandman” til den filmatiserede ”Coraline” og den religionsundersøgende ”Amerikanske guder” er der her et enormt univers at dykke ned i, ofte på grænsen til en genkendelig, realistisk verden.

 

Artikel type
News Item