Genrer og tematikker

Ud af de i alt 12 bøger, Gayle Forman indtil videre har udgivet, er ti af dem ungdomsbøger inden for genren young adult. Selv om young adult er henvendt til unge læsere, ofte teenagere, er der også mange voksne, der læser med. Ofte handler bøgerne om at finde sin egen stemme, om kærlighed, tab og seksualitet og om at komme gennem mørke tider og ud i lyset på den anden side.

Gayle Forman understreger, at det egentlig ikke har været et bevidst valg at skrive bøger til unge mennesker: ”Men af en eller anden grund er de mennesker, der kommer til mig – de karakterer, der hvisker mig i øret og hjælper mig fortælle de her historier – yngre. Jeg tror, der er fordi livet bare føles mere ægte og fyldigt, og der står mere på spil, når man er 18 eller 21 end i min kedelige, gamle alder”. (NN: About Books & Writing. Gayleforman.com. Egen oversættelse).

Temaerne i Formans romaner er ofte ret tunge. I ”Hvis jeg bliver” skal Mia vælge mellem liv og død. ”Bare en dag” og ”Bare et år” handler om at finde sin egen identitet, samtidig med at det også er fortællinger om den store kærlighed og alt det besvær, der følger med at forelske sig. I ”I Was Here” (”Jeg levede”, 2015) begår Codys bedste veninde selvmord, og hun finder langsomt ud af, at der er en hel masse i Megs liv, som Cody slet ikke kendte til. Og i Formans seneste roman ”Jeg er faret vild” har bogens tre hovedpersoner alle mistet noget essentielt og skal finde tilbage på sporet.

Det er altså heftige emner, der er på spil, og indimellem bliver young adult-litteratur også kritiseret for at være for voldsomt i dets temaer. Men den kritik preller af på Gayle Forman: ”Litteratur svømmer i de mørkere vande af den menneskelige tilstand. Konflikter og spørgsmål om liv og død, frihed og undertrykkelse – det er bøgers opgave at undersøge disse temaer – ligesom det også er teenageres opgave.” (Gayle Forman: Teens Crave Young Adult Books on Really Dark Topics (and That’s OK). Time Magazine, 2015-02-06. Egen oversættelse).