Beslægtede forfatterskaber

René Jean Jensen har som sagt været en del af redaktionen på forlaget Basilisk i mange år. Det er et forlag, som er drevet af en gruppe forfattere, der også er venner, og selvom de arbejder på mange forskellige måder, har de dog stadig meget tilfælles.

Majse Aymo-Boot er en anden af de helt store sætningsmestre i dansk litteratur i disse år. Ligesom Jean Jensen er der altid en helt vild opmærksomhed i hendes sætninger, der kan gøre en helt svimmel. Det gælder både i hendes tidlige korte bøger, ”Ødelæggelser 1-11” (2009) og ”Spørgsmålene” (2012), men også i hendes roman ”Over os hænger en vidunderlig sol” (2014). I den er jeget, i hvert fald til at starte med, et barn, der går skole. Men det er lige så meget skolen som institution, der taler igennem ham, han bliver underligt kimæreagtig og kan ikke fastholdes i en identitet, men bliver en form for kategori, der taler. Ligesom hos Jean Jensen er der også virkelig meget humor i Aymo-Boots bøger.

Martin Larsen har skrevet mange konceptuelle værker, det vil sige bøger, hvor der er en eller flere bærende ideer og regler for værket. ”Svanesøsonetterne” fra 2004 består af en papæske med sammenkrøllede og ufuldendte sonetter. I ”Noter til det mere perfekte liv” (2009) er hvert digt skrevet i tidsrummet mellem metrostationer. Hver linje i ”Hvis jeg var kunstner” (2010) starter med de ord. ”Parasitsonetterne” (2017) er en bog, hvor der udvikles på matematiske fraktalmodeller på baggrund af Inger Christensens ”Sommerfugledalen”. Alle værkerne stiller nogle grundlæggende spørgsmål til, hvordan litteratur kan se ud. 

Pejk Malinovski arbejder i sine bøger også konceptuelt, både i ”Den store danske drømmebog” (2010), hvor der skrives med hjælp fra googlesøgninger om drømme, og i ”Digterne” (2016).

Peter Højrup er mere klassisk prosaist, men med et fokus på stil, der kan minde om Jean Jensens. Højrup er også tydeligt inspireret af den østrigske forfatter Thomas Bernhard, som Jean Jensen har oversat.