Signes hjemkomst

Citat
”Igen vender hun lappen og kradser videre, frilægger vævningen. Det gør ondt i fingrene, men hun er ligeglad, nej, hun er glad, for hun kradser op i deres falske overflade, kradser i deres snageri og lumre samvittighed. Alle kan anklages for et eller andet. Går man efter med den spidse nål, vil man i løbet af besættelsens fem år kunne kradse noget frem mod de fleste, ikke?”

”Signes hjemkomst”, s. 202.

I 2014 udgav Lars Johansson ”Signes hjemkomst”, der fortsætter, hvor ”Signe” slap. Den 23. februar 1948 er Signe Gondrup på vej over grænsen til Danmark efter at have overlevet imod hårde odds i det krigshærgede Tyskland. Med sig på armen har hun sin halvandetårige datter Kirsten, som er resultatet af en amerikansk officers overgreb. I Padborg venter en ubehagelig overraskelse i skikkelse af to betjente, der anholder hende for stikkeri. Dommen bliver senere omstødt til angiveri og knytter sig til en i hendes øjne ubetydelig og så godt som glemt hændelse fra flere år tilbage i tiden: Nemlig i 1943, da tyskerne var ved at tabe autoritet i Danmark. Signe og en veninde var blevet chikaneret af to fulde danskere under et cafébesøg på Langhoffs konditori i Silkeborg, og veninden var løbet ud for at hente hjælp fra tyskerne. De to plageånder blev anholdt, men løsladt allerede samme dag

52310377

Det er dette, Signe nu bliver anklaget og dømt for, og ”Signes hjemkomst” er således en retssags- og fængselsberetning, der sætter fokus på én af mange skæbner i klemme i et retssystem præget af opgøret med fortiden som samarbejdende krigsnation.

Datteren bliver anbragt hos sine morforældre, og Signe kommer først i varetægt i Silkeborg og efter en retssag i fængsel i Horserød.

Signes bemærkelsesværdige styrke og overlevelsesinstinkt fra første roman er intakt, og hun opnår hurtigt privilegier i fængslet, fordi hun er så dygtig til at sy. Også den store kærlighed til Felix Markworth giver hende kraft på trods af den lange tids uvished om, hvorvidt han overhovedet er i live.    

I 1949 bliver Signe Gondrup benådet og flytter til København, hvor hun finder arbejde som syerske af teaterkostumer. ”Signes hjemkomst” slutter med, at Signe rejser ned til Tyskland for at finde Felix Markworth igen.