Ved Ishavet

Citat
”Jorunn og Sven og Torbjørn er blandt de tavse på dækket. Trætte og med sviende, men hvileløse øjne står de i deres mange lag tøj som skrøbelige og skræmte tøjbamser og ser Berlevåg gå op i flammer.”

”Ved Ishavet”, s. 410.

Også Lars Johanssons roman ”Ved Ishavet” (2018) foregår under Anden Verdenskrig, nemlig i årene 1939-1944. Denne gang i Berlevåg, et fiskersamfund i Nordnorge, tæt på grænsen til Rusland. I løbet af romanens tid går Berlevåg fra at være så afsidesliggende, at krigen kun er noget, man hører om i radioen, til at blive et strategisk brændpunkt i kampen mellem Tyskland og Sovjetunionen.

”Ved Ishavet” er en kollektivroman med Berlevågs fiskerfolk som det omfangsrige persongalleri. Synsvinklen veksler mellem fire hovedpersoner: den voksne Margit, og de tre skolebørn Jorunn, Torbjørn og Sven. Dertil kommer en alvidende fortæller og en fyrmesters faktuelle optegnelser i en vagtjournal.

54202229

Centralt i handlingen står forholdet mellem den ombejlede Margit og hendes uægte første barn Jorunn, som er vokset op med halvkvædede viser og fortielser hos sine farforældre. Margit lever i et lykkeligt ægteskab med fiskeren Rolf og deres tre børn. Den store pige Jorunn er en hyppig gæst i huset, hvor hun passer børnene og kalder Margit for ”tante”.

Lykken vender, da Rolf drukner i sin ishavskutter og efterlader Margit, som er gravid med deres fjerde barn. Samtidig rykker krigen tættere på, Norge kapitulerer, Tyskland går i krig mod Sovjet. I efteråret 1941 slår tyskerne sig talstærkt ned i Berlevåg og anlægger en flyveplads udenfor byen. Med krigen som vilkår og bagtæppe lever de lokale deres liv; ikke mindst bliver historiens tre store børn unge, med alt hvad der hører til af oprør, opgør og forelskelser.

Alle har tyskere boende, handler med dem og indleder forhold til dem. Således også Margit, der får den musikelskende tyske officer Otto Haffner som hyppig gæst i huset. Men det er ambivalent og spændingsfyldt, og det bliver efterhånden klart, at der i byen også er kræfter, der arbejder imod tyskerne, og den relative fred er slut, da seks lokale mænd brutalt henrettes for spionage.

Handlingen kulminerer i et ragnarok af bombninger og afbrændinger, hvor hele lokalbefolkningen tvangsevakueres på en fragtdamper til Trondheim.