Beslægtede forfatterskaber

Med sine digte om bleskift, barselskærmydsler og frustrationen over ikke at kunne få sit spædbarn til at sove har Rolf Sparre Johansson markeret sig som en ung, dansk forfatter, der skildrer forældrerollen fra et mandligt perspektiv. Dermed lægger han sig i forlængelse af eksempelvis norske Karl Ove Knausgård, der i sit 6-bindsværk ”Min kamp” skildrer nutidens manderolle fra fædrenes perspektiv. Særligt i bind 2 beskriver Knausgård pertentligt sine oplevelser med at passe sine børn.

En anden dansk forfatter og far, der har ladet sig inspirere af barselslivet i sin lyrik, er Rasmus Nikolajsen. I 2020 udgav han en lille samling haikudigte med titlen ”Barnevognshaiku”. Haiku er en japansk digtform, der kræver, at det enkelte digt følger en fast form, således at digtet i alt har 17 stavelser fordelt på tre vers. Det er digte, Nikolajsen har skrevet, mens han gik tur med sin fire måneder gamle datter i barnevogn.

Tidligere, i 1970’erne, da socialrealismen fik en opblomstring i dansk litteratur, var det særligt Dea Trier Mørch, der – både i sine bøger og i sit virke som billedkunstner – satte fokus på forældrerollen og det intime forhold mellem mor og barn. Hendes kollektivroman ”Vinterbørn” fra 1976 er et sympatisk og samfundskritisk portræt af de kvinder, der hen over vinteren 1975 ligger indlagt på fødselsafdelingen på Rigshospitalet. I barselssengene er kvinderne, uanset deres alder, etniske herkomst eller økonomiske forudsætninger, lige om at vente, glæde og bekymre sig om deres kommende rolle som mor og barnet i mavens helbred.