Søsterklokkerne

Citat
"De var mænd, der trak vejret og levede. Men de var også mænd, der rev ned og forandrede, der pillede kirker fra hinanden og solgte kirkeklokker. [...] De lagde planer og gennemførte, hvad de havde planlagt, og kilden i dem, den kulde, der skulle til for at føre det ud i livet, udsendte et vindpust, som hun ikke kunne holde ud, for den fik bristen i hende til at svide".
"Søsterklokkerne", s. 266-267.

Lars Myttings historiske epos ”Søsterklokkene” fra 2018 ("Søsterklokkerne”, 2019) er første værk i en annonceret trilogi.

Romanen foregår i den fiktive bygd Butangen i Gudbrandsdalen, og hovedsporet foregår i 1880. En alvidende fortæller serverer historien, der skifter mellem tre synsvinkler, og ellers hæver sig op og fortæller om livet i landsbyen. De tre hovedpersoner er henholdsvis Butangen kirkes nye præst Kai Schweigaard, den 19-årige lokale pige Astrid Hekne og den tyske arkitektstuderende Gerhard Schönauer, der er kommet til byen for at hjælpe præsten med at nedrive kirken. Præsten har således solgt den smukke gamle stavkirke til nogle arkitekturinteresserede fra Dresden, fordi han ønsker at bygge en ny og mere moderne kirke i Butangen.

Schweigaard kommer som en form for samfundsreformator og har ikke forudset og forstået, at kirken lever og ånder i de lokales sjæle. Især Astrid Hekne gør en stor indsats for at redde kirken – og ikke mindst kirkens ’søsterklokker’, som har forbindelse til hendes slægts historie.

46501454

Romanen er en rammefortælling, der er bygget op om et historisk klokkesagn knyttet til Ringebu stavkirke, der ligger i Gudbrandsdalen. Det er således en roman, der trækker på konkret historisk stof. Det historiske i romanen kommer desuden til udtryk ved, at læseren bliver præsenteret for samfundets organisering. Det gælder både de lokales forhold til kirken og præstens relation til lokalbefolkningen, men ikke mindst gælder det for det konkrete arbejde. Det være sig bøndernes arbejde med dyrene og marken som håndværkernes arbejde, da de skal rive kirken ned og genopbygge den på ny i Dresden. Overtro og myter spiller også en stor rolle i hverdagslivet i den lille bygd, og ikke mindst er det interessant at blive mindet om, hvor lægevidenskaben var for 150 år siden, og hvor uendeligt svært det var at komme omkring på den tid, når man boede i en lille bygd omkranset af vand og bjerge.

Søsterklokkerne er både en historisk slægtsroman og et storslået drama med en intens intrige, der handler om kærlighed, om kampen mellem ’det moderne’ og det gamle repræsenteret ved eksempelvis smukt håndværk, mellem by og land, og mellem tro og tvivl. Desuden er det – ikke mindst for Kai Schweigaards vedkommende – en prægtig udviklingshistorie.