to unge mænd
Fra filmen Ghettodrengen
Foto: DFI, 2012.

Livet i ghettoen

Redaktionen 2018.
Top image group
to unge mænd
Fra filmen Ghettodrengen
Foto: DFI, 2012.

Vi har samlet nogle skønlitterære værker, der trækker gardinerne fra til ghettoernes levede liv.

Dokumentarfilmen Ghettodrengen (2012) om Fadi Kassem der har viet sit liv til at være den gode rollemodel for de unge i indvandremiljøet i Aarhus. kan ses på Filmstriben

Morten Pape: Planen, 2015

På Amager ligger det sociale boligbyggeri Urbanplanen, og her foregår Morten Papes prisvindende debutroman. Fortælleren Morten er vokset op i det barske ghettomiljø, hvor man ikke skal stikke snuden for langt frem. Som voksen får han arbejde som lærervikar på sin gamle skole og kan fra gensynets perspektiv fortælle sin historie om at vokse op blandt iskolde skolekammerater, kriminelle og familier i opløsning.

Jonas T. Bengtsson: Sus, 2017

Sus er 19, men ligner en på 12. Hun bor alene i det belastede boligkvarter blokkene i Københavns Nordvestkvarter, ryger hash og forsøger at hærde sig selv til fremtiden, hvor hun har besluttet sig for at slå sin far ihjel. Han sidder i fængsel, dømt for at have dræbt Sus’ mor. Det miljø, hun færdes i, er råt og voldsomt, så det er en kontrast en dag at møde den guitarspillende, milde Thomas, der bare vil hende det godt.

Yahya Hassan: YAHYA HASSAN, 2013

Med baggrund i sin egen opvækst har Yahya Hassan skrevet en rytmisk og rystende digtsamling om at vokse op med en voldelig far og en mor, der systematisk begår socialt bedrageri. Trillegården i Århus er ramme for et ungdomsliv med gadeoverfald og røverier og en mildest talt medtaget moral.

Hanne Højgaard Viemose: Helhedsplanen, 2015

I samarbejde med Aarhus Litteraturcenter udgav det århusianske forlag Jorinde og Joringel i 2015 en serie på fem bøger under den samlede titel ’Små bjerge af beton’. Alle værkerne tager udgangspunkt i ghettoområdet Gellerupparken vest for Aarhus. Hanne Højgaard Viemoses bidrag ”Helhedsplanen” giver i et talesprogligt flow indblik i livet i blokkene, som det ser ud for jeg-fortælleren, der er enlig mor til to små drenge og dagligt udfordret af såvel økonomiske som af kropslige behov.

Faïza Guéne: Kiffe Kiffe i morgen, 2010

Den 15-årige Doria bor med sin mor i den parisiske forstadsghetto Livry-Gargan. Hendes far er flyttet til Marokko for at blive gift med en yngre model, hendes analfabetiske mor arbejder som underbetalt rengøringshjælp, og Doria har generelt mistet modet. Men hun kommer ind på frisørskolen, får en kæreste og øjner håb. Humor, slang og et indgående kendskab til ghettoen tegner denne bog.

Jonas Hassen Khemiri: Et øje rødt, 2004

Teenageren Halim bor med sin marokkanske far i bydelen Söder i Stockholm, hvor de er flyttet til fra et mere indvandrertæt område. Faderen kæmper for at blive så svensk som muligt og ønsker, at Halim gør det samme. Halim selv føler sig splittet mellem sin arabiske historie og sin svenske nutid, og det viser sig i sprog, tøjvalg og samværet med de andre unge. Han finder en plads i livet som selvbestaltet ’tankesultan’ og kaster med sin dobbelte kulturbaggrund et skarpt analytisk blik på både svenskere og indvandrere.

Artikel type
News Item