En rigtig kærlighed

Citat
””Hvad skulle du? spørger du i søvne, da jeg kryber ned under dynerne igen. ”Bare noget,” mumler jeg og sørger for, at du ikke kan lugte min ånde. Den vil afsløre en sorg. Du sover. Jeg lader som om.”

”En rigtig kærlighed”, s. 187.

Tomas Lagermand Lundme mener selv, at et mantra i hans mange YA-bøger kan være ”Ingen skal skamme sig over at være den, man er.” Selvom ”En rigtig kærlighed” (2019) ikke er en ungdomsroman, tager den meget af samme tematik op.

”En rigtig kærlighed” handler om et mandligt kærestepar, der kun omtales som ’du’ og ’jeg’. De møder hinanden på diskoteket Pan og bliver forelskede. Det er sommer, og deres kærlighed vokser sig større, samtidig med at de støder ind i både små og store parforholdsproblemer. De går i Zoologisk Have og vælger på skift dyr, de skal se, og den skrøbelige jegfortæller vender igen og igen tilbage og står med hænderne om tremmerne ind til dyrene og græder. Jeget er følsom og umiddelbar som et barn, mens du’et er klar til at stifte familie, adoptere og derudover måske har affærer. Henimod slutningen af romanen overfaldes jeget en nat, og da han får et lift af en fremmed, bliver han igen overfaldet og banket. Da hans homoseksualitet afsløres i overfaldsmændenes bil, eskalerer volden.

46786335

Romanen er skrevet med samme intime og humoristiske tone som ”Når man forveksler kærlighed med en saks”, hvor læserne er helt inde i hovedet på jegfortælleren, og mange af de samme elementer optræder også – bl.a. drikker moren for meget, mens jeget mindes noget af den samme selvskadende adfærd, der optræder i ”Når man forveksler kærlighed med en saks”.

Bogens kapitler har tidsmarkører som ’Det første år’, ’December’ og ’Uge 29’ som overskrifter, og i overfaldsafsnittet ’Vinter’ ændres fortællerstemmen fra at have været naiv, lyrisk og sansende til at være mere registrerende og dokumentaristisk. Nu skal det vise sig, om kæresteparret har en rigtig kærlighed eller de bare har leget.

Da ”En rigtig kærlighed” udkom i august 2019, var Tomas Lagermand Lundme også aktuel på udstillingsrummet Vennepunkt med ”Kærlig hilsen hadet”. Udstillingen var baseret på romanen og blev afsluttet med et forfattermøde om det inficerede sprog, og udstillingen tog udgangspunkt i en skæbnesvanger aften i 2009, hvor forfatteren selv blev overfaldet to gange. På den måde glider virkeligheden ikke ubemærket ind i Tomas Lagermand Lundmes værker.