Genrer og tematikker

I ”Ternet Ninja” og ”Ternet Ninja 2” blander Anders Matthesen fantastiske elementer med realisme. Dette greb kan placeres inden for genren magisk realisme. Magisk realisme er i familie med fantasygenren, men adskiller sig ved at skildre en genkendelig verden med for eksempel skole, kærester og ferierejser, tilsat elementer af overnaturlig karakter som for eksempel en ternet ninjadukke, der kan tale.

En gennemgående tematik i de to bøger er retfærdighed og hævn. Taiko og Aske repræsenterer henholdsvis følelserne og fornuften i deres forståelse af de to begreber. Taikos forståelse af retfærdighed er at hævne en forbrydelse en til en. Det vil sige, at et mord hævnes med et mord. Aske derimod er fortaler for at lade politiet og domstolene tage sig af retfærdigeden og straffen. Aske og Taikos forskellighed understreges også sprogligt. Taiko er blottet for hensyntagen og siger, hvad der enten falder ham ind, eller hvad der kan gavne ham. Han kaster om sig med ukvemsord og tænker ikke over konsekvenserne. Aske derimod holder sine tanker for sig selv og gør ikke sproglig modstand, hvis nogen behandler ham dårligt. Undervejs finder de begge ud af, at de kan lære noget af hinanden, og at spørgsmål om retfærdighed og hævn sjældent kun er sort/hvide.

Tematisk kredser ”Ternet Ninja” og ”Ternet Ninja 2” også om det at turde vove pelsen. Aske har inden mødet med Taiko ikke turdet handle, når det for eksempel gjaldt Jessica, eller når det kom til at sige fra over for skolens bøller. Men efter Taiko kommer ind i hans liv, bliver Aske tvunget ud i situationer, han tidligere ville have krøbet udenom. Ved Taikos hjælp bliver Aske i stand til at turde stå alene over for de udfordringer livet byder ham – om det så er ulykkelig kærlighed, skrupelløse mordere eller kobraslanger.