kvinde på græs med anemoner
Foto: Mads Jensen / Biofoto / Scanpix

Menneskets forhold til naturen

Redaktionen, 2017.
Top image group
kvinde på græs med anemoner
Foto: Mads Jensen / Biofoto / Scanpix

Menneskets forhold til naturen

Vi har samlet en række skønlitterære værker, der på den ene eller den anden måde tematiserer menneskets forhold til naturen. Fra klimafiktioner over færøsk bulder til nærkontakt med vildsvin i Småland.

Charlotte Weitze: Den afskyelige

Et samlende element i Charlotte Weitzes bøger er karakterernes forhold til naturen, og den måde, hvorpå naturen personificeres. I grænseområderne mellem kultur og natur er der en sprække ind til noget overnaturligt og mystisk, og netop i grænselandet mellem kendt og ukendt opstår magien. I den klimakritiske kærlighedsroman ”Den afskyelige” (2016) tager naturen over i et storslået angreb på civilisationen.

Dennis Gade Kofod: Nancy

Med en solid forankring i Bornholms natur og sagnkultur sætter Dennis Gade Kofod i sine værker mennesket ind i en sammenhæng større end sig selv. I ”Nancy” (2015) går det op for bornholmerne, at naturen slår tilbage, hvis de ikke passer på øen, der er præget af svineindustri og sommerhusgrunde. En altødelæggende tåge invaderer øen, der snart er indtaget af en ubetvingelig naturlig vækst.

Joseph Conrad: Mørkets hjerte

I sit hovedværk ”Heart of darkness” (1902) beskriver Joseph Conrad menneskets rejse ind i mørkets hjerte. På en lang færd ad Congofloden udfordres folkene på det belgiske handelsskib af de vilde indfødte på bredden og den altopslugende jungle. Den ydre natur bliver et billede på den utæmmede vildskab, der buldrer inde i mennesket, og modsætninger som kultur/natur, god/ond og kontrol/instinkt skildres.

John Steinbeck

Gennem sit forfatterskab har John Steinbeck interesseret sig for menneskets forhold til naturen og har udtrykt større forståelse for dem, der passer på naturen end dem, der udpiner og misbruger den. Særligt vender han tilbage til skildringer af opvækstens californiske natur.

William Heinesen: Arktiske elegier og andre digte

Livet på Færøerne er et tæt parløb med naturen, der både med sin uforudsigelige skønhed og voldsomhed præger hverdagen og sætter rammerne for menneskelivet. I Heinesens debutdigte ”Arktiske elegier og andre digte” (1921) gennemspilles naturens cyklus, hvori alt forgår, blot for at genopstå: ”Lever du endnu/ som en Planterod,/ dybt i Muldlag gemt,/ Der vil blomstre op/ næste vaade Vaar?”. Også øvrige forfatterskab har udspring i den kompromisløse og evigt fascinerende færøske natur.

J.P. Jacobsen: Mogens

Skildringen af naturbarnet Mogens, der kommer til live som karakter i en næsten drømmende sekvens midt i naturen, ”i et hjørne af hegnet”, har ristet sig fast i dansk litteraturhistorie. Her et citat fra den naturbeskrivende impressionisme i åbningsscenen fra ”Mogens” (1872):

”Og saa Mennesket under Egen; han laae og gispede og saae veemodigt, hjælpeløst, op mod Himlen. Han nynnede lidt og opgav det, fløitede, opgav saa ogsaa det, vendte sig, vendte sig om igjen og lod sine Øine see paa et gammelt Muldvarpeskud, der var blevet ganske lysegraat af Tørke. Pludselig kom der en lille rund, mørk Plet paa det lysegraa Muld, een til, tre, fire, mange, flere endnu, hele Tuen var ganske mørkegraa. Luften var lutter lange, mørke Streger, Bladene nikkede og svaiede, og der kom en Susen, der gik over til Syden; det øste Vande ned.”

Morten Chemnitz: Inden april

Skyerne, vinden og solen er kompositoriske elementer i Morten Chemnitz’ debutdigte, der foregår i et efterår og i vinteren lige før foråret brager igennem, ”Inden april”. I kølige registreringer af lysets og farvernes forandring, blade og strukturer ”i isen over isen” zoomer teksterne ind på naturens detaljer og stadigt foranderlige egenskaber. ”Det første af dagens tætte gule løftet mod dagen./ Den tunge dug i solen om morgenen med græsset. De sidste tjavset hvide blomster ind mod muren. Selv i solen det voldsomme alene./ I bladene foran. Den gule raslen lidt dæmpet igennem.”

Andrea Hejlskov: og DEN STORE FLUGT

Forfatter Andrea Hejlskov og hendes familie fik på et tidspunkt nok af civilisation og hverdagens stressede trædemølle, så de flyttede dybt ud i en svensk skov for at finde ro i hinanden og naturen. Det var hverken så idyllisk eller ukompliceret, som de havde håbet, men de blev boende. Romanen ”og DEN STORE FLUGT” omhandler rejsen ud i naturen og det hårde, udfordrende liv i skoven.

Hannah Lutz: Vildsvin

Tre venner sætter sig for at undersøge og iagttage de smålandske vildsvin, der altid har levet i skovene omkring Hornanäs. Ritve vil filme vildsvinene, men ser dem kun i drømme. Glenn, der venter på næste istid, ser dem smadre sin køkkenhave. Mia længes tilbage til sin morfars fortællinger om vildsvinet Sigga. ”Vildsvin” (2016) stiller blandt andet spørgsmålene: Hvad er forbindelsen mellem vild og kultiveret natur, og kan man leve af søgræs og saltvand en hel sommer?

Beslægtede temaer

Se også temaet om nordiske forfattere og natur                

Se også temaet om kroppen i litteraturen

Se også temaet om grøn omstilling og klimaforandringer i litteraturen

Se også temaet om Klimaforandringer og grøn omstilling på Faktalink

 

Artikel type
News Item