Wiki over Miss Elises elendige liv

Citat
”Jeg er syg, skriver jeg. Så er vi to skriver hun. Som om det er sådan lidt det samme. Men det er det jo ikke. Hendes sygdom kan ses, den triller af sted sammen med hende i kørestolen, får folk til at flytte sig og tage hensynsfulde dansetrin på fortovet, så hun kan komme forbi. (…) Men min er usynlig. Mange tror sikkert også bare, at jeg vejer for meget, fordi jeg ikke har nogen selvdisciplin.”
”Wiki over Miss Elises elendige liv”, s. 96.

Kugledyne, Ritter Sport og rockmusik i ørerne. I Caroline Ørsums ungdomsroman ”Wiki over Miss Elises elendige liv” fra 2018 lider hovedpersonen Elise af svær angst, men hun har heldigvis sine metoder til at holde sine skygger i skak. Let er det imidlertid ikke, og da hun fraflytter et opholdssted for psykisk sårbare unge for at bo hos sin far, stedmor og to små søskende ligger der en hård tid foran hende med at opbygge sig en tilværelse.

Elise er moderator for en wikipedia-fanside for et amerikansk band, der hedder Pale Blue Horizon, og den begejstring hun føler for bandet, dets musik og koncerter giver hende meget livskvalitet. Og da hun ligefrem springer ud i at mødes med de andre superfans fra wiki-gruppen, står hun pludselig – overvældet af både glæde og frygt ved det hele – med en ny vennegruppe, hun har meget til fælles med og en vaskeægte bedsteveninde, der forstår, hvordan det er at være ung og have en svær sygdom, for det har hun også selv. 53912826

Ørsum skildrer sin jeg-persons følelsesliv med stor indlevelse: Lykkerusen over både de nye tætte venner, den gryende forelskelse, kærligheden til boybandet – og ubehaget ved at måtte sige fra over for sin velmenende stedmor. Med den tætte, indre synsvinkel fremmales den angst, der som presset på Elise stiger, går over i en psykoselignende tilstand, hvor virkelighed og indre forestillinger begynder at skride sammen.

Bogens kapitler indledes med et personligt wikipediaopslag, der passer til Elises sindstilstand, og på den måde spilles der dobbelt på wiki-genren som et redskab for Elise: både til at forstå sig selv og til at få et vigtigt, socialt netværk. Romanen udfordrer fordomme om, at personer der stortrives på sociale medier ikke kan gebærde sig socialt i den virkelige verden. Her er der tale om et stærkt fællesskab, og det udvikler sig kun af de fysiske møder i virkeligheden.