En strid kvinde med ben i næsen

Sussi Bechs foreløbige hovedværk er beretningen om Nofret, prinsessen fra Kreta, der gang på gang ufrivilligt kastes ud i nye eventyr. Handlingen i albumserien udspilles i Mellemøsten omkring år 1360 f.Kr., på et tidspunkt, hvor Ægypten befandt sig midt i et religiøst opbrud. Under farao Akhnaton blev de traditionelle dyreguder afskaffet, og solguden Aton blev gjort til den eneste sande gud. Processen var langtfra problemfri, og det er bl.a. religionsstridighederne omkring Akhnatons hof, der leverer råmaterialet til intrigerne i Nofret -serien.

Men selv om seriens handling ligger tæt på den historiske virkelighed, og selv om flere af tidens historiske personer optræder som bifigurer i serien, er Nofret ikke historieskrivning. Hovedpersonen er frit opfundet til lejligheden, og valget af en kretensisk prinsesse er helt bevidst fra forfatterens side. For det første oplever Nofret Ægypten på samme måde som læseren, med en fremmeds øjne; og for det andet ligger der en pointe i at bringe en person fra det kvindedominerede Kreta ind i den mere mandsdominerede kultur i Ægypten. Det kan næsten ikke undgå at give problemer!

Første gang læseren møder Nofret, arbejder hun som ´´danserinde´´ på et værtshus i oldtidens Ægypten. Albummet fortæller, hvordan Nofret er havnet i den situation - og hvordan hun slipper ud af den. Det er bestemt ikke let for en ung, enlig kvinde at klare sig i datidens barske verden, så Nofret bliver nødt til både at lyve og stjæle for at slå sig igennem. Men det gør hun også ganske udmærket. Nofret er både frækkere og har mere personlighed end Zainab, og hun får brug for begge dele i seriens følgende bind.

Under opholdet i Ægypten involveres Nofret i striden mellem farao Akhnaton og de tidligere så mægtige Amon-præster, og det er ikke ufarligt. I den fantastisk flot tegnede og dygtigt konstruerede Den sidste Minos vender Nofret fra Ægypten hjem til Kreta for at blive dronning over øen. Men forræderi og et vulkanudbrud kuldkaster Nofrets planer, og hun må flygte fra øen. I Syrien bliver Nofret en brik i magtkampen mellem de stridende parter, og det er kun med nød og næppe, hun slipper væk med livet i behold.

20359137

I seriens syvende bind, Med døden om bord, er Nofret atter på vej mod Ægypten, hvor hun møder gamle bekendte - igen med livet som indsats! Tilbage i Ægypten slår Nofret følge med den charmerende gravrøver Senep, og dette bekendtskab giver anledning til en del farlige situationer for vores heltinde. Men det er dog først, da Nofret i seriens niende bind overtager søsteren Kiyas rolle som faraos andenhustru, at hendes problemer for alvor begynder.

Nofret befinder sig konstant i brændpunktet for en række verdenshistoriske begivenheder, og det giver Sussi Bech lejlighed til at fylde sine fortællinger med historiske facts. Men hendes tegneserier skal ikke læses som lærebøger i ægyptologi. Arbejdet med detaljerne er ganske vist vigtigt, fordi detaljerne er med til at skabe den atmosfære, der bærer fortællingerne. Derfor går Sussi Bech også meget op i at fange de forskellige genstandes og kulissers væsen i sine tegninger. Men først og fremmest drejer det sig om at gøre personen Nofret så overbevisende og troværdig, at læseren interesserer sig for, hvordan det går hende. For selv om vi befinder os i en malstrøm af kaotiske omvæltninger i oldtidens Middelhavsriger, er og bliver disse begivenheder dog kun baggrunden for historien om pigen/kvinden Nofret.