Ind i eventyret, ud på internettet

Sideløbende med arbejdet på Nofret -serien, har Sussi Bech lavet en tegneserie over eventyr-fortællingen De vilde svaner. Historien er baseret på såvel H.C.Andersens som brødrene Grimms eventyr om den onde heks, der forvandler seks kongesønner til svaner. Sønnerne kan kun blive mennesker igen, hvis deres søster laver særke af brændenælder til dem, og under dette arbejde må hun ikke sige et ord - for så vil hendes brødre dø!

Sussi Bech genfortæller eventyret loyalt og med en fin sans for eventyrgenrens sprogtone. Men den psykologiske indlevelse, som ellers er en af Sussis stærke sider, er uforenelig med folkeeventyrets stærkt stiliserede univers, og det giver indholdet et noget uformidlet præg.

Billederne i albummet bygger bl.a. på inspirationen fra en rejse til den franske middelalderby Carcasonne og er noget mere realistiske, end man er vant til fra Sussi Bechs side. Grafisk fremstår De vilde svaner knap så prægnant som Nofret -serien, men albummet rummer mange flotte enkeltscener og føjer sig fint ind i den samlede produktion. Albummet er professionelt arbejde af høj kvalitet og er da også som Sussis øvrige værker resultatet af 8 timers koncentreret indsats ved tegnebordet hver dag. Arbejdsdagene er delt mellem hjemmet i Birkerød og tegnestuen Gimle i København, hvor Sussi deler arbejdsplads med 13 andre tegnere.

Sussi Bech har i tidens løb modtaget en stribe hædersbevisninger for sine serier. I 1990 modtog hun de danske børnebibliotekarers kulturpris; samme år blev Nofret -albummet Den sidste Minos kåret som årets bedste tegneserie på Det Danske Tegneseriekonvent. I 1990, 1992 og i 1995 kårede konventet Nofret som årets tegneseriefigur. Og i 1994 modtog Sussi Bech den eftertragtede danske tegneseriepris, Ping-prisen. Det er en enestående flot række af hædersbevisninger for en dansk tegner - og den er helt fortjent.

Sussi Bech er en af de bedste og mest selvstændige danske serietegnere. Og så har hun i ganske usædvanlig grad formået at få sine interesser og sin kunst til at gå op i en højere enhed, hvad bl.a. hendes plads i bestyrelsen i Dansk Ægyptologisk Selskab samt hendes talrige tegninger til foreningens blad Papyrus vidner om. For Sussi Bech er der intet modsætningsforhold mellem fortid og nutid, og derfor er det også helt naturligt at finde en hjemmeside på internettet, viet til prinsessen fra oldtidens Kreta: Nofret. På internet-adressen: www.nofret.dk kan man læse mere om Nofret, om Sussi Bech og om hendes tegneserieproduktion i øvrigt. Se linksamlingen for flere links.