Genrer og tematikker

Kim Fupz Aakeson har en meget lang produktion af børne- og ungdomsbøger bag sig. Kendetegnende for hans forfatterskab er, at han ikke er bange for at tage alvorlige emner op som for eksempel ensomhed, alkoholisme, død, vold og psykisk sygdom. 

I børnebogen ”Men ikke i dag” fra 2014 mister jegfortælleren, der er en lille pige, sin elskede hund og rejser til dødsriget for at få den tilbage, men må efterhånden sande, at hunden ikke længere hører til blandt de levende. 

I ungdomsromanen ”Rengøring” fra 2019 skildrer forfatteren et både psykisk og fysisk voldeligt kæresteforhold gennem pigen Cecilie, der ikke kan sige fra over for sin kærestes ødelæggende behandling af hende. I ”En historie om vokseværk” slår faren i hjemmet moren og barnet, og hans vrede forvandler ham til sidst til en drage. 

Forfatteren tager på den måde et meget hårdt og socialrealistisk tema og sætter det ind i en overnaturlig ramme. Selv siger forfatteren, at han er på udkig efter de steder, det er svært.

Uanset emnets alvor er de fleste af forfatterens bøger dog fortalt med en vis humor eller lune, særligt børnebøgerne. Bøgerne balancerer det svære og det sjove; det realistiske og det urealistiske, så det sjældent bliver for alvorligt eller sørgeligt. 

I børnebogen ”Verdens grimmeste pige”, der handler om en pige, som folk hvisker om, fordi hun ser så anderledes ud, bliver det aldrig sørgeligt, fordi historien er fortalt med stor humor og ironi, og fordi pigen ender med at være glad for at være den, hun er. Mange af forfatterens karakterer går deres egne veje og skiller sig ud i positiv forstand: ”Jeg opdagede, at børn er ligeså forskellige som andre mennesker. De er jo ‘nogen’. Jeg mener ikke, man har andet at gribe i end en forlængelse af sig selv. For ellers ender man med at skrive til ingen. Ikke engang sig selv.” (Puk Qvortrup: Børnebøger om døden, vold i hjemmet og damenumser. Kulturmagasinet Fine Spind, 2017-05-15).