King Kong-anden

Men fantasien kan også være farlig og skræmmende. I år 2000 skrev Thorstein Thomsen en fin og levende tekst om en ælling, der hver nat drømmer skrækkelige drømme om en Kæmpeand, der som en brølende King Kong hjemsøger land og by. Mette-Kirstine Bak fik teksten i hænderne og lavede en spændende billedbog ud af dramaet.

24733718

Lille Ands far, Store And, sidder forstående på sengekanten og lytter til det mareridt, som ællingen skælvende beretter om. Og Store And er klog. I stedet for at afvise Lille Ands beretning som en forestilling, der nok forsvinder af selv, beder han sin søn om at tegne en tegning af den grufulde kæmpeand. Tegningen lægger de i en plastpose, som de smider over muren til kirkegården. Men denne besværgelse er ikke nok, for nu tror Lille And, at Kæmpeanden vil hjemsøge den lille søde kat, der bor på kirkegården. For måske har katten i nysgerrighed revet posen i stykker og frigjort uhyret. Hjælp!

Derfor må far og ælling tilbage til kirkegården, hvor de heldigvis finder posen, tager den med hjem og smider den i kaminen. Først da kan Lille And sove som en sten. Helt uden mareridt .

Tegningerne er mere løsagtige og ’sjuskede’ end i Bjørnen kommer!, så Mette-Kirstine Bak har udviklet sig på de tre år. ’Sjuskede’, jo, men også fyldt med herlige detaljer og kringelkroge. Hver gang Kæmpeanden viser sig på billedfladen, bliver der malet med den allerkraftigste pensel. Men når Lille And er i skole eller hjemme hos far, finder Mette-Kirstine Bak den spidse tuschpen frem. Og man ser med fryd, hvordan Store And futter rundt i bløde filttøfler i den pæne stue med murstenstapet og en klokkestreng med dansende ænder.

Sikke et pænt borgerligt andehjem... Men med en far, der nok tør gribe om nældens rod og rydde op i ællingens gale fantasiforestillinger.

I psykologien taler man om begrebet ’traume’. Det betyder, at et menneske ikke kan frigøre sig for nogle uhyggelige oplevelser, der derfor hjemsøger det overalt i tanker og drømme. Den eneste måde, man kan blive fri for sine traumer, er at ’konfrontere’ sig med dem (dvs. at samtale med andre mennesker om dem eller at genopleve det uhyggelige i erindringen). Og her er Store And klog. Han får Lille And til at tegne sit mareridt og brænde det. Det er en temmelig god metode - også i den virkelige verden. Så man kan lære mange nyttige ting, når og hvis man læser børnebilledbøger.