Store problemer for de små

Mette-Kirstine Bak har et bankende hjerte for børn. Hun har dog udtalt i et interview, at hun var "rimelige ligeglad med børn" (Tegner af trods, interview med Mette-Kirstine Bak ved Steffen Larsen i ’Børn og Bøger’ nr. 1, 2000). Men det tror jeg ikke på.

22137867

I hvert fald har hun lavede nogle fremragende og solidariske(!) illustrationer til en række pædagogiske børnebøger med tekst af Aage Brandt, der fortæller om, hvordan man overvinder små og store kriser i tilværelsen - hvis man er et barn. Kalle har ondt ørene (1998) handler om, hvordan man behandler en grim ørepine, Kalle har hul i hovedet (1998) handler om et uheld i børnehaven, hvor Kalle falder og får en flænge i panden. Hver gang er mor og far på pletten, og den flinke doktor Anton giver medicin eller vasker såret i Kalles pande.

Kalle Tandløs (1999) fortæller om at skifte tænder og den fryd, der følger i kølvandet på en rokkende tand. Sidstnævnte bog er naturligvis den mest muntre, for det er jo ikke nogen sygdom at have en rokketand. I bogen drømmer Kalle, at han er en sørøver, der er i stand til at jage hundreder af blodtørstige hajer over på den side af verdenshavet, når blot han blotter sin ’løse’ hugtand. For når de ser den, flygter de skarptandede hajer i rædsel. Far og mor vil så gerne pille tanden ud og putte den i en æske, men Kalle ve’ selv. Han synes nok, at han er mand for at styre sine tænders skæbne. Og historien kulminerer, da bedstefar tager sit gebis ud af munden for at vise Kalle, at voksne mennesker også har løse tænder.

Endnu en pædagogisk titel er Kindtanden Knud (1999), der i lighed med den berømte norske børnebog Karius og Baktus (1946) af Thorbjørn Egner, viser værdien af god tandpleje. Dette gode (og kedelige) emne kunne være blevet behandlet tørt og uinteressant, men ikke af Mette-Kirstine Bak! Hun skaber en billedbog i et gigantisk format med gigantiske malerier - fuldt udfoldet måler bogen 48 cm i bredden og næsten 34 cm i højden! Det er stort!

Og nu males der med den fedeste pensel, så vandfarverne driver ned af siderne. Mette-Kirstine Bak viser os et sanseligt kaos i gult, rødt, brunt og pink, hvor små grimme ’tandmus’ boltrer sig i Sebastians mundhule og plager den nyfødte kindtand. Henny Mikkelsen har lavet den sjove forbindende tekst.

Mette-Kirstine Bak har også lavet en fin pædagogisk billedbogsserie i samarbejde med Lene Fauerby: Mette i bad, Mette og mor, Mette skal sove, Mette i skoven, Mette og gaven, Mette på bytur. Den lille Mette med det højt opsatte røde hår og de hjerteformede briller tager de allermindste læsere med på eventyr i hverdagen.