Ungdomsbøger med alvoren som grundtone - Den ømme morder

Arne Berggrens tredje ungdomsroman Den ømme morder udkom i Norge i 1994 og året efter blev den oversat til dansk. I denne roman eksperimenterer Arne Berggren med krimigenren.

Bogens opbygning er ganske fascinerende. Den fortløbende handling har synsvinklen hos den 16-årige Maria, men handlingen afbrydes af enkelte kapitler med en jeg-fortæller, der er en kynisk iagttager. Disse kapitler er en art parallelhandling.

Maria er - om end vagt - klar over, at denne iagttager findes Hun føler sig overvåget, men kan ikke identificere den lydløse skygge. Denne komposition forstærker bogens uhygge, der intensiveres, efterhånden som handlingen skrider frem.

Læseren følger Marias dragning mod den noget ældre, Lenny, en fri fugl, der virker mere spændende end barndomskæresten, Pelle. Da resten af familien, forældrene og lillesøsteren, Trude, drager i sommerhus, bliver Maria hjemme.

Men uhyggen breder sig. Listende skygger i haven, indbrud og mystiske telefonopringninger får hende til at søge det trygge, nemlig Pelle. Sammen drager de til sommerhuset for at slutte sig til resten af Marias familie. Men uhyggen følger med.

Og mordene begås i et stadigt stigende tempo. Faren dør, og først mener den lokale betjent, at han har begået selvmord, men da det senere kommer frem, at Marias ekskæreste, Lenny er blevet myrdet flere dage i forvejen, aner den lokale betjent uråd. Hans søn går endnu engang over til Marias sommerhus og videre til udsigtspunktet, hvor Maria ofte kommer. Her finder han Marias mor og sammen med hende først liget af Pelle, dernæst liget af Maria.

Det sidste kapitel i bogen er lagt i munden på jeg-fortælleren - morderen - og giver indblik i en psykopats tankegang og de bevæggrunde, der førte til de mange mord. Det bliver mødet med et kvalmende sygt sind, der følger sin egen indre logik. Det er en frysende bog om sindets sorte dybder og sygelige besiddertrang. Morderen er besat af en følelse af gudsbenådet bestemmelse og føler sig i sin gode ret til at handle derefter.