Genrer og tematikker

Lise Bidstrup har forfattet et væld af bøger, fra krimier, over børnebøger til science fiction og gys og har dermed en stor genremæssig spredning. Men med over 40 fantasy-udgivelser er det tydeligt, at Lise Bidstrup har en forkærlighed for det magiske, overnaturlige og fantastiske. Hendes hovedpersoner bliver suget ind i magiske portaler, møder ninjaspøgelser og færdes i elverriger, og om fantasygenrens muligheder siger hun: ”Tolkien sagde engang, at fantasy er, når mistroen er sat ud af spil, og det er netop det, der tiltaler mig ved denne genre. Man kan tillade sig alt, så længe man underbygger det inden for bogens univers. Det er udfordrende og sjovt at kunne begive sig ud i et helt andet univers med andre love og regler, som man selv er herre over. Samtidig synes jeg, at fantasy giver mig muligheden for at tage nogle centrale temaer op, som i realistiske romaner ville virke højtravende eller kliché-agtige. Jeg oplever i hvert fald, at det, jeg prøver at viderebringe i en fantasybog, har en helt anden karakter, end det jeg ønsker at viderebringe i en mere realistisk bog.” (Janus Andersen: Fantasy er, når mistroen er sat ud af spil. Fortællingen.dk, november 2007).

Tematisk kredser Lise Bidstrup i sit forfatterskab om det godes kamp mod det onde, gerne skildret som en kamp mellem særligt udvalgte børn og fordærvede voksne. Børnene bliver i deres forsøg på at redde verden eller bevare det gode konfronteret med ondskaben i form af hemmelige broderskaber, gamle forbandelser og grådighed.  

Et andet gennemgående tema er det at blive svigtet. Mange af Lise Bidstrups hovedpersoner oplever at blive svigtet af mennesker, de stoler på. Det gælder f.eks. Cam og Jules i Magiens Stjerne-serien, der bliver forrådt af deres onkel, som samarbejder med Den Sorte Hånds Broderskab. Eller Emil og Silas, der utallige gange må flygte fra voksne, der forsøger at franarre dem Kraftens Sten.