Beslægtede forfatterskaber

Med Mikkel Brixvolds ”Så efterlades alt flæskende” tilføjes endnu en bog til den samtidige danske litteratur, der forholder sig til Danmark som krigsførende nation. Anne-Cathrine Riebnitzsky er som Brixvold uddannet fra det danske forsvar, og hun trækker på sine egne erfaringer som udstationeret sprogofficer i Afghanistan i romanerne ”Den stjålne vej” (2012) og ”Forbandede yngel” (2013).

Men også forfattere, der ikke har haft personlig berøring med krig, benytter sig af krigen som stof i deres prosa. Eksempelvis er omdrejningspunktet i Lars Husums ”Jeg er en hær” (2010) en premierløjtnants psykiske problemer ved at vende hjem fra felten i Bosnien og Afghanistan. Henriette E. Møller fortæller i ”Danskerheld” (2012) om Laura fra Randers, der kæmper for Danmark i Irak, og senest har Dy Plambeck skrevet romanen ”Mikael” (2014) om relationen mellem kampsoldaten Mikael og journalisten Becky, der tager til Afghanistan for at skrive om de danske soldaters liv.

Mikkel Brixvold nævner selv den franske forfatter Louis-Ferdinand Céline som en af sine store inspirationskilder. Karakteristisk for Célines gennembrudsroman ”Voyage au bout de la nuit” (”Rejse til nattens ende”) fra 1932 er fortællerens kynisme og sortsyn. Hovedpersonen Bardamu, Célines alter ego, melder sig frivilligt som soldat og kæmper for Frankrig i skyttegravskrigen under Første Verdenskrig. Krigen beskrives aggressivt, ironisk og med en spydig sort humor.

Enkelte af digtene i ”Så efterlades alt flæskende” refererer til havet og forskellige maritime situationer, f.eks. når jeget i barndommen er på sejlerlejr og fisketur, eller når den hjemvendte soldat tager til søs og spreder sin vrede ud over havet. Mikkel Brixvold trækker her på sin baggrund som bådebygger – en titel han deler med en anden mandlig, dansk forfatter, Peder Frederik Jensen. Jensens anden roman ”Læretid” fra 2012 handler netop om en ung mand, der får en læreplads som bådebygger i Kalundborg.

Den danske forfatter Sigurd Buch Kristensen er forfatterskoleuddannet og bådebyggerlærling og har udgivet ”De danskes øer. Bind I”, der er en fortælling om en sejlads rundt i det sydfynske øhav. Bogen er en genskrivning af eventyreren Achton Friis’ værk af samme navn.