Barndommens gade

Citat
”Ingen Farer lurer paa hende i den smalle Feltseng. Hvad har det at sige. Faren er i hendes eget Indre, hun er født med den og finder Næring for den i Barndommens altfor trange, alt for mørke Gade. En Dag- og en Natside har hun.”
”Barndommens gade”

Om et barns opvækst handler ”Barndommens gade” (1943), der er Tove Ditlevsens mest læste og elskede bog. Hovedpersonen er pigen Ester, der vokser op i en gade på Vesterbro, og som på godt og ondt formes af denne gade. Som ung prøver hun at rive sig løs fra sit miljø. "Hun vender sig i trods fra gaden og ved ikke at hun altid fører den med sig - i øjnene, i stemmen, i sit farende hjemløse sind." Senere må hun erkende, at hun og gaden hører sammen, og romanen ender med en beskrivelse af gaden, hvor den, lige som andre steder i bogen, opfattes som et selvstændigt, besjælet individ: "Gaden strækker sig, kælent gabende som en mæt og elsket kvinde med dagningens matte glorie om det dæmrende hår, der flagrer let i blæsten som de brogede blade på Enghaveplads."

Romanen blev i 1986 filmatiseret af Astrid Henning-Jensen med Sofie Gråbøl i hovedrollen som pigen og senere kvinden Ester.