Lyrik

Citat
”Jeg har elsket en mand med et hjerte som dit,/ derfor ved jeg lidt mere end du,/ og jeg skælver af angst for den kvindes magt,/ der ikke er født endnu.”
”Pigesind”

Tove Ditlevsen debuterede som lyriker, og hun vedblev med at skrive digte, selv om hun kom til at skrive inden for alle genrer bortset fra dramatikken. Som lyriker holdt hun sig gennem mange år til kendte lyriske virkemidler og former. Hun brugte rim og kendte versrytmer, og hendes foretrukne figur var sammenligningen.

21282308

Efter ”Pigesind” (1939) fulgte ”Lille verden” (1942) og i 1947 ”Blinkende lygter”, der blev solgt i 10.000 eksemplarer - et kæmpetal for digtsamlinger i Danmark. ”Kvindesind” (1955) fortsatte linjen fra ”Pigesind” og ”Blinkende lygter”. I alle samlinger findes digte, der kredser om faserne i kvindens liv, om kærlighedens flygtighed og angsten for at miste både børnene og den elskede.

I samlingerne ”De voksne” (1969) og ”Det runde værelse” (1973) slap Tove Ditlevsen sit traditionelle formsprog. Alle digtene i ”De voksne” er uden rim og med varierende strofelængde. Motiverne er angst, død og ensomhed samt en udtalt følelse af, at helvede ikke er de andre, men er i én selv.