Jonas Eikas debutroman minder om ”Fabrikken”, som Hiroko Oyamada debuterede i Japan med i 2013. Den udkom på dansk i 2024 og tematiserer repetitivt og til tider meningsløst fabriksarbejde, og begge bøger rummer en samfundskritisk vinkel. ”Fabrikken” har derudover en underliggende eventyrverden, der også viser sig i Jonas Eikas senere bøger.
Temaerne i ”Efter Solen” har en vis lighed med Christina Hagens digte om sexturisme og begærøkonomi i konceptbøgerne ”Jungle” og ”Boyfrind”, om end Hagens udsigelsesposition og komposition er anderledes end Eikas fiktionaliserede novelleform. Hagen anvender feriefotos, mails og porno til at udstille fordomme, racisme, magt og seksuel udnyttelse, og hun fortsætter grænseløsheden i sin performance som kunstner. ”Efter Solen” er – i kraft af sin formfuldendthed og lyriske beskrivelser – også blevet sammenlignet med Caroline Albertine Minors ”Velsignelser” (2017).
”Åben himmel” kan minde om Theis Ørntofts ambitiøse ”Jordisk” (2023). Begge romaner er stort anlagte fortællinger, der forener konkret menneskelig fortælling med en åndelig abstrakt dimension, og som i øvrigt bevæger sig på tværs af tid, rum og kontinenter.
Klostertemaet, som præger ”Åben himmel”, findes i mange nyere romaner, bl.a. Lauren Groffs ”Matrix” (2022), hvor man følger et nonnekloster i Middelalderen, hvor den virkelige karakter Marie de France finder sin digterstemme og sit begær. I Lauren Groffs ”Vildmark” fra 2024 er der en tydelig åndelig dimension i en tjenestepiges overlevelse på flugt i den nordamerikanske vildmark i 1600-tallet, og både Groff og Eika leverer en kritisk vinkel på organiseret religion, men åbner op for fællesskabets muligheder og åndens transcendens.
Jonas Eika har selv nævnt studier af den eksperimenterende brasilianer Clarice Lispector, hvis hovedværk er ”Passionen ifølge G.H.” (1964), samt franske Simone Weil. Lispectors roman følger kvinden G.H., som i mødet med en kakerlak indser sin egen lighed med den, og hun mærker det ikke-menneskelige liv leve i sig selv. Simone Weil var mystiker, spirituel filosof og politisk aktivist, der posthumt udgav hovedværket ”Rodfæstelsen” (1949) om bl.a. menneskets udfordring ved at finde mening.