Genrer og tematikker

Som nævnt er Henrik Einspors signatur blandingen af spænding, gys, gru og humor, da alle elementer går igen i samtlige af hans bøger (måske lige på nær folkesagnsbøgerne). Proportionerne er imidlertid forskellige, på den måde at der i visse bøger er mere humor end gru (f.eks. i Ali Zongo-serien), mens forholdet i andre er mere lige (f.eks. Svend Svovl-serien). Derfor er det heller ikke helt nemt at kategorisere Einspor i forhold til genre. Forfatterskabet spreder sig over flere genrer, og Einspor har både skrevet science fiction-bøger, noget der minder om kriminalromaner, horror og komedier. Et format går imidlertid igen, idet Einspor, uanset genre, helst skriver serier, f.eks. ”Jack Stump”, ”Svend Svovl”, ”Ali Zongo” og ”Max Skræk”.

Einspor portrætterer i høj grad et børneunivers i sine bøger, hvor det er børnene, der enten kommer ud for et problem eller opdager et problem, og det er videre dem, der må finde en løsning og klare skærene. Jack Stump fra ”Jack Stump”-serien, Kurt i ”Ali Zongo”-serien og Svend Svovl i ”Svend Svovl”-serien er bare nogle af de børnehelte, vi har med at gøre.

Ofte er disse børnehelte nogle lidt finurlige størrelser: Jack er en 10-årig dreng i en gammel mands krop, og Svend Svovl blev efterladt på en kirkegård som baby, han har ikke noget hår – og man har i det hele taget fornemmelsen af, at der er noget særligt ved ham. Overfor børnene står de voksne, der ganske vist ofte er sære, men på den anden side altid tæller en mor eller far eller en plejemor, som kan agere stabil omsorgsperson i det ofte kaotiske mysterium, hovedpersonen befinder sig i. Den voksne er derfor ikke fjenden i Einspors tekster, men fungerer som en tryghedsakse, så universet – på trods af uhyggelige figurer – ikke bliver for skummelt.

Stilistisk er Einspors tekster fyldt med gakkede ordspil og vendinger, og det er i høj grad i sproget, at humorelementet slår igennem. Desuden er Einspors bøger befriende blottet for politisk korrekthed, og i både sprog og handlinger agerer hans karakterer på en ofte ikke ret opbyggelig måde.