Tag gaden tilbage

Citat
”Det var, som om byen i virkeligheden ikke brød sig om mig og bare ignorerede mig, eller i hvert fald kun lige nøjagtig accepterede min tilstedeværelse. Også selvom jeg var født her og havde boet her hele mit liv.
Hjørring var noget andet.”

”Tag gaden tilbage”, s. 14.

Ungdomsromanen ”Tag gaden tilbage” fra 2019 skrevet af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen handler om Polly fra Hirtshals, der begynder i gymnasiet i Hjørring sammen med veninden Kat. Pollys udlængsel og trang til forandring skubber hende i armene på skolens populære pigeklike, og det slår skår i det gamle venskab. Til en fest går Polly i seng med både for mange og den ”forkerte” fyr, og kliken vender hende ryggen. Ensomheden er til at tage at føle på. Polly er ikke bare udstødt af Hjørring-pigerne og veninden Kat. Hendes far og farmor forstår hende ikke, og moren mistede hun, da hun var fire. Men en dramatisk sejltur bringer både nyt lys over fortiden og giver hende modet tilbage.

46054636

Romanens prolog er en foregribelse af fortællingens katastrofe. Polly sejler oprevet og uforberedt på en kommende storm ud i sin morfars fiskekutter. Vi slipper hende, da en enorm bølge rammer båden, og så rulles hele forhistorien ellers ud. Således er romanen fortællermæssigt plotdrevet. Som læser må vi bare vide, hvad der sker med Polly.

Dialogen er et bærende element i romanen. Den er troværdig og rammende og tegner romanens karakterer. Sarah Engell og Sanne Munk Jensen rammer de unges tone lydefrit, og de ved, hvad man som ung går og bakser med. Således giver fortællingen rig mulighed for stor identifikation for målgruppen.

Miljøbeskrivelserne er sanselige, præcise og med en forkærlighed for detaljen, så det er nemt som læser at se det hele for sig. Man kan næsten mærke det salte hav og lugte den ferske lugt af fisk.

Tematisk kredser romanen om identitet, om dilemmaet i både at ville passe ind og have lov til at være sig selv. Den handler om ensomhed og tab, om normer og fordomme i et lille samfund.

”Tag gaden tilbage” er en realistisk jeg-fortælling, der gennem både spot on dialog og sanselig miljøbeskrivelse tegner et smukt portræt af en ung piges kamp for at finde sin plads i livet.