Middlesex

Citat
”Når Calliope kommer op til overfladen, gør hun det som en talefejl fra barndommen. Pludselig er hun der og laver et kast med håret eller tjekker sine negle. Det er lidt som at være hjemsøgt. Callie rejser sig inden i mig og bærer min hud som en løsthængende kjole. Hun stikker sine små hænder ind i mine armes posede ærmer.”
”Middlesex”, s. 47.

Jeffrey Eugenides’ anden roman, ”Middlesex” fra 2002 (”Middlesex”, 2003), er en dramatisk og særpræget familiekrønike fortalt fra den 41-årige jeg-fortæller Cals perspektiv. Cal er på overfladen en rigtig mand med muskler og markeret kæbeparti, men under den stilsikre påklædning gemmer sig en hemmelighed, der isolerer ham som menneske. Cal er nemlig døbt Calliope Helen Stephanides og har frem til sit 14. år levet som pige. Han er født som hermafrodit, men på grund af en aldrende inkompetent familielæge og forældrenes kønsforskrækkelse i 1960’ernes Detroit opdages Cals tvekønnethed først ved et tilfælde, da han som 14-årig indlægges efter en ulykke.

Cal har dog længe inden følt sig anderledes. Særligt omkring puberteten, da menstruationen og de kvindelige kurver udeblev, stemmen blev mørkere, skæghårene begyndte at vokse og den første teenageforelskelse var i en jordbærblond veninde, begyndte Cal at føle sig usikker og skamfuld.

24929183

I et ønske om at finde mening og sammenhæng i sin egen forvirrede identitetsfortælling forsøger den voksne jeg-fortæller at følge sit sjældne muterede genmateriales rejse frem til ham. Denne rejse begynder helt tilbage hos de græske bedsteforældre og deres fælles fortid som forældreløse søskende og silkelarveavlere i en indavlet bjergby i Lilleasien. Efter en dramatisk flugt fra tyrkernes hærgen af deres hjemstavn rejste bedsteforældrene til USA og slog sig ned i Detroit. Her startede de et nyt liv sammen som immigranter i et helt nyt land, hvor de indtog nye roller som mand og kone. Deres incestuøse ægteskab resulterede i Cals far Milton, der trods sin mor Desdemonas mange bange og skamfulde anelser ikke var vanskabt. Milton ender med udleve den amerikanske drøm som konge over sit eget succesfulde hot dog imperium Hercules Hot Dogs. Det meste af sin barndom har Cal derfor tilbragt i velhavende rammer i sin konservative græske families futuristiske forstadshjem Middlesex. Romanens titel refererer dermed både til det særlige barndomshjem og til Cal eller Callies kønsmæssige mellemposition.

Fortællingen springer frem og tilbage mellem fortællerens nutid i Berlin og den finurlige familiekrønike, der leder op til Cals kønsskifte. Som fortæller forundrer og fortryller Cal læseren med sin tilsyneladende alvidenhed, der strækker sig tilbage til begivenheder langt før hans fødsel. Fortælleren stopper ofte op i sin detaljerige og billedmalende beretning og henvender sig direkte til læseren som for at guide denne sikkert gennem en yderst kompleks tilblivelseshistorie – en historie og et liv han selv kæmper for at forstå og holde sammen på gennem sin fortælling.