Den uendelige historie

Citat
“Historien bliver oftest skrevet af historiens vindere. Taberne og den brede befolkning der som oftest har lidt under den førte politik, efterlader sig sjældent dokumenter. Deres fortælling kan litteraturen skrive. Litteratur er ikke bare et nødvendigt tillæg til den officielle historieskrivning, men et meget stort felt, som bliver til overs, for historikerne beskæftiger sig hovedsageligt med fakta og dokumenter.”
Günter Grass i et interview til Dagbladet Information, 2002-08-31.

”At skrive poesi efter Auschwitz er barbarisk”, skrev den tyske filosof Theodor W. Adorno i umiddelbar forlængelse af Anden Verdenskrig. Pointen med sætningen er den håbløse situation, tyske forfattere befandt sig i efter krigen: De blev på den ene side nødt til at skrive om krigen og forholde sig til holocaust – andet ville være at ignorere det. På den anden side: Fordi der i selve bestræbelsen på at skrive noget æstetisk tilfredsstillende om holocaust ligger en forskønnelse af det, der overgik fangerne i udryddelseslejrene. Og det er ikke acceptabelt.

Hos Grass er Adornos ord blevet til en slags påbud om ikke at skrive uden at forholde sig til historien. Det er om noget det gennemgående tema i Grass’ forfatterskab. Igen og igen og igen vender Grass tilbage til den tyske historie, der aldrig vil slippe sit tag i hans generation af tyske forfattere.

”I krebsegang” afsluttes med sætningen ”Det hører aldrig op”. Og det gør det aldrig for Grass. Historien gemmer altid på nye perspektiver og nye ufortalte historier. Og hvis vi ikke beskæftiger os med dem, dukker de op af sig selv i forvrænget form – til misbrug og afskrækkelse.

Grass skriver historiske bøger om randeksistenser, om taberne, i udkanten af ”den store Historie”, hvis stemmer aldrig høres i sejrherrernes historieskrivning.

24223418

Som man kan se er Grass’ produktion meget stor og alsidig – og så er hans lyriske produktion slet ikke nævnt her, ligesom hans malerier, tegninger, skulpturer og grafiske værker også kunne være et kapitel for sig selv. Men det er en længere historie...