Genrer og tematikker

Yahya Hassans digte skriver sig ind i den genkomst af bekendelseslitteratur, der er fulgt i kølvandet på Karl Ove Knausgårds romanserie ”Min kamp”. Knausgårds afsæt for at skrive ærligt og detaljeret om sit privatliv var, at farens død efterlod ham med meget blandede følelser om sin opvækst. Faderfiguren og flashback fra barndommen er på samme måde udgangspunktet for Yahya Hassans første digtning: ”Gennem Knausgård blev jeg meget, meget bevidst om mig selv og det liv, jeg har levet. Mit liv er helt anderledes end hans, men der er nogle af de samme ting, der går igen. (…) Knausgårds far har vel haft nogle af de samme problemer, som min far har haft. Han har i hvert fald brugt nogle af de samme metoder, bortset fra, at min far nok har været lidt hårdere i det.” (Frauke Giebner: ORD. Information, 2013-10-18). Men hvor Knausgård skriver en registrerende, essayistisk prosa, skriver Hassan prosaiske digte, hvis sproglige motor er vrede, had og afmagt.

”YAHYA HASSAN” havde i en periode arbejdstitlen ”Ghettodigte”, fordi Gellerupparkens betonblokke er den ramme, de fleste af digtene udspilles i. Digtene giver et indblik i en overskudsforladt underklasses hverdagsliv, hvor den eneste fremtid for de unge, muslimske nydanskere er at leve op til fordommene og blive kriminelle. De er klemt mellem den danske og den muslimske kultur, og på den måde afspejler digtene konsekvenserne af den globale udvikling og konflikten mellem den såkaldte vestlige og muslimske verden. Når Hassans familie holder ferie, er det i palæstinensiske flygtningelejre i Libanon, hvor de møder familie og bekendte fra andre danske ghettoer. Israel-Palæstina konflikten berøres eksplicit: ”JEG ER EN SKIDE ANTISEMIT/ JEG FIK DET IND MED FADERMÆLKEN” hedder det eksempelvis i digtet MAN GRÆMMES.

Men mellem vreden og bag alle problemerne, både de personlige og de verdenspolitiske, gemmer der sig et andet emotionelt spor i digtene: kærligheden mellem søskende og sammenholdet mellem de marginaliserede på ungdomsinstitutionerne og i de kriminelle miljøer. Hassan gør hvad han kan, for at beskytte sine mindre brødre og søstre, både når det kommer til farens korporlige afstraffelser og arrangerede ægteskaber.