Baggrund

Citat
”Jeg ser mig selv med Hjerteskams øjne: Jeg svøber mig i et stort badehåndklæde, tørrer sekreter af lårenes inderside, dér hvor de samler sig i husblasagtige småklumper – hvordan begyndte det at drive sådan fra mig, og hvornår? – jeg smører mine lægge ind i Extra Fat Cream, spilder ned i i revnerne mellem gulvbrædderne."
”Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?”, s. 154.

Ida Marie Hede er født i 1980 i Brabrand ved Aarhus. Hun er med sine egne ord: ”vokset op i et arkiv af bøger”, som hendes forældre samlede (Interview med Forfatterweb, 2012). Hun var efternøler og lærte hurtigt at beskæftige sig selv ved at fordybe sig i bøgerne.

Dog kom hun relativt sent i gang med at skrive seriøst, for der var flere kunstneriske udtryksformer, der optog, og som stadig optager, hende: ”At skrive har altid fyldt meget for mig, men ofte sideløbede med andre udfoldelser, det har fungeret symbiotisk med min optagethed af visualitet, billeder, lyd, andre sanselige flader”, fortæller hun til Forfatterweb. Det var Forfatterskolen, der gav hende skubbet. Hun dimitterede i 2008, og i januar 2010 udkom ”Seancer”.

Før Hede begyndte på Forfatterskolen, havde hun taget en master i Aural and Visual Culture ved Goldsmiths College i London. Det var studiet i London og mødet med kunstteorien her, der gav hende lysten og modet til at eksperimentere og finde sin egen stil.

I 2010 blev Ida Marie Hede mag.art. i kunsthistorie fra Københavns Universitet. Den kunstteoretiske baggrund og hendes arbejde på tværs af kunstarter er let at få øje på, når man studerer listen over projekter, hun har medvirket i. Hun har været en del af lydnetværket AUX og den litterære gruppe KUP. Desuden har hun arbejdet som kunstformidler og deltaget i flere tværæstetiske og performancebaserede samarbejder, for – med hendes egne ord – at gøre litteraturen til et mindre ensomt sted at være.

Hede har bidraget til flere magasiner og tidsskrifter, blandt andet i ”Grønland. 

Forfatterskolens Tidsskriftsserie Legenda 9” og i ”Oplæsningsrække på LYNfabrikken”. I 2020 udgav Ida Marie Hede romanen ”Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?”, der fik en strålende modtagelse og flere prisnomineringer.