Undtagelsestilstand

Citat
”Han havde for vane at angribe historiske romaner (navnlig dem, som kvinder havde formastet sig til at skrive), fordi hovedpersonerne manglede socio-økonomisk indsigt.”
”Undtagelsestilstand”, s. 184.

I 1993 brød Maria Helleberg med sin række af historiske romaner. Hendes første seks udgivelser af historisk materiale blev her efterfulgt af ”Undtagelsestilstand”, som foregår i det tyvende århundrede, og som delvist bygger på Hellebergs egne oplevelser: ”Anna er værre end jeg. Selvom jeg da også kender hendes depressioner minus ti procent og har haft vilde alkoholiske elskere i Rusland og været gennem mange bizarre oplevelser.” (Ingeborg Brügger: En lige venstre fra Maria. Ekstra Bladet, 1993-08-08).

52576822

I ”Undtagelsestilstand” lader Maria Helleberg sin hovedperson, en 40-årig dansk forfatter, opleve både et land og et menneske, hende selv, i undtagelsestilstand, og begge oplevelser tager karakter af mareridt i vågen tilstand. Den ydre undtagelsestilstand oplever Anna Bergsohn i et nordafrikansk land, hvor hun en kort tid er i fængsel og får fundamentalisternes livs- og menneskesyn på uhyggeligt nært hold. Da hun og hendes stedsøn David omsider når fysisk helskindede hjem, men næppe psykisk, erklærer hun sig selv i undtagelsestilstand og lukker sig ude fra verden.

Til det flimrende, kalejdoskopiske billede, som Maria Helleberg giver af det tyvende århundrede, kommer nærgående portrætter af mennesker og miljøer, som hun kender fra sit eget liv i medieverdenen. Bag al hurlumhejet tegnes et billede af en ny tids kvinde, der er optaget af, hvordan hun kan få kærlighed i sit liv uden at ende i en triviel ægteskabelig trædemølle.

”Undtagelsestilstand” er en form for spændingsroman og har et fremstormende plot med plads til Annas voksne tanker og følelser, men udvandes ikke af megen dialog. De ni kapitler har dramatiske titler som ”Over grænsen”, ”Friheden” og ”Hjemkomst”.