Serier

Mange af Maria Hellebergs bøger er i serie med hinanden. Det giver mulighed for at digte videre på historien, og for læseren er det spændende at følge personerne gennem tykt og tyndt.

Den første bog Slavebarnet (1992) handler om de mekanismer, der skaber slaver og herrer. Bogen foregår i oldtidens Palæstina og handler om den 7-årige jødiske pige Shara, der bliver solgt til syriske slaveopkøbere. Hun rives løs fra familiens trygge favn og starter et nyt liv på en slaveskole, hvor indespærring, vold og isolation gradvist forandrer hende til en slavesjæl, hvis fornemste opgave det er at glemme sig selv og sin fortid. Som slave har man ikke brug for at kunne tænke selv, man skal bare adlyde. Efter nogle år bliver Shara, der har fået slavenavnet Agave, videresolgt til den mystiske Helena, en tidligere slave, der har købt sig fri og nu ernærer sig som luder. Helena hedder egentlig Ruth og hun er måske identisk med den forsvundne storesøster, som Shara altid har savnet.

Bogen sætter fokus på den psykologiske virkning, det har på mennesker at blive frataget sin egen dømmekraft og gjort til slave. De frikøbte har svært ved at være frie, de er og bliver slaver. Bogen kredser om spørgsmålet: Kan man købe friheden?

I fortsættelserne Børnejægeren (1993) og Knivstikkeren (1995) beslutter Shara at finde sine forældre og hun forlader Helenas hus. Under dramatiske omstændigheder møder hun sin ven Agrippa fra slaveskolen og siden også den lille pige Rhoda. De tager kampen op mod børnejægeren, der ernærer sig ved at sælge stjålne børn. Agrippa arresteres af Kong Herodes’ soldater og Shara arbejder med stor opfindsomhed på at få ham fri. Sproget er fuldt af eventyr og dramatik. Der bliver ikke sparet på krudtet i beskrivelserne af de prøvelser, Shara, Agrippa og Rhoda kommer ud for. De besejrer børnejægeren og vælger at følge Jesus i ørkenen. Og så er der spirende romantik mellem Agrippa og Shara.

24267962

Vi er stadig i oldtiden. Året er 79 efter Kristus. Den gamle by Pompeji i Syditalien er ramme om 2 bøger om den 10-årige rigmandssøn Gajus. I Børnene fra Pompeji (2001) opdager han på sin fødselsdag, at hans mor og far skal skilles. Hans mor er allerede flyttet sammen med en anden mand i en anden by, og hans forældre havde endda lovet ham en hundehvalp i fødselsdagsgave. Altså er der ingen vej udenom – han må finde sin mor. Han stikker af, men turen går ikke som han havde tænkt. Jorden begynder at ryste og vulkanen Vesuv går i udbrud og begraver Pompeji i sten, aske og lava. Efter mange farefulde oplevelser i selskab med vennerne Kalos og Diana ender det hele lykkeligt.

I seriens andel del Skatten fra Jerusalem (2002) kommer Gajus og slavepigen Atia til Rom. De bliver jaget af bl. a. kejser Titus, fordi alle tror, at de ved noget om en skat fra Jerusalem. Maria Helleberg skildrer, hvordan rigdom ikke nytter noget, når det i en kritisk situation gælder om at være opfindsom og snarrådig. Historierne er spændende og de giver et levende billede af oldtidens Italien, kulturen og klassesamfundet.

Den historiske ramme er rykket frem til 1941 under 2. Verdenskrig i de to bøger om den jødiske dreng Moses Butterbrot. Moses Butterbrot - i skjul (2001) tager sin begyndelse i Krakow i Polen. Tyskerne har erobret Polen og er besatte af tanken om jødernes totale udryddelse. Moses med jødestjernen på brystet må som 11-årig skjule sig hos en fremmed ikke-jødisk familie for ikke at blive sendt ind i ghettoen sammen med sine forældre og sin søster. Moses skal give sig ud for den nye families døde søn Janusz. Da livet i Krakow bliver for farligt, flygter familien ud på landet. Her bliver han gemt hos gode bønder, men alligevel kommer tyskerne på sporet af ham.

I fortsættelsen Moses Butterbrot - under jorden (2001) er han igen på flugt og kommer om bord på et skib, der sejler til Danmark. Han havde håbet at komme til Sverige, hvortil hans søster er flygtet. På Lolland er der mange, som taler polsk og her bliver han atter gemt hos venlige mennesker. Han har ikke opgivet håbet om at komme til Sverige, så ved bogens slutning er han på vej til Vedbæk for at blive sejlet over Øresund. Der kommer sikkert en tredje bog om Moses.

Maria Helleberg var barn i 1960’erne, samtidig med den Julie, hun skriver om i serien om Julie, Fregneren og Sukkerhitler (2000).

Julie er flyttet fra stenbroen i København til et parcelhuskvarter i Jylland. I midten af 60’erne var oprøret mod autoriteterne også så småt nået til de små klasser uden for København. Julie går i første klasse, hvor den store prøve på, om man er moden til at gå i skole består i, om man kan gennemleve en af ”Sukkerhitlers” (han hedder rigtigt Sørensen) timer uden at bryde grædende sammen eller flygte ud på toilettet. ”Fregneren” er Julies modige veninde. Det er en bog fuld af sjove episoder, dramatik og rapkæftet snak. Måske har Maria Helleberg selv haft en fregnet veninde og kendt en ”Sukkerhitler” i sin skoletid. I de år flyttede familien meget rundt og hun gik i en lang række forskellige skoler.

I fortsættelsen Julie i privaten (2000) er Julie blevet 8 år. Hun flytter tilbage til Sjælland, hvor hun kommer til at gå i en katolsk privatskole. Her har hun svært ved at falde til blandt de nye kammerater.

I tredje del af serien Julie ælsker Finn (2001) går Julie i 4. klasse i endnu en ny skole. Her møder hun Finn, som hun bliver rigtig gode venner med. Bøgerne om Julie egner sig rigtig godt til at blive læst højt.