Danmarkshistoriens kendte

I Danmarkshistorier for børn , bind 1 (2002) og Danmarkshistorier for børn , bind 2 (2003) er Maria Helleberg tilbage ved det, der allerbedst kendetegner hendes forfatterskab, nemlig danmarkshistoriens mest kendte personer.

Der er historier om bl. a. kimbrerne, sagnkongerne og Svenskekrigene. Begge bind indeholder også en sand guldgrube af fortællinger om historiens store navne – dem alle store børn har hørt om i skolen. Der er Leonora Christine, Holberg, Tordenskjold, Struensee, H.C. Andersen, Grevinde Danner og Knud Rasmussen for bare at nævne nogle få. Kvinderne har en fremtrædende rolle i beretningerne, enten som hovedpersoner eller som de, der holder sammen på de uregerlige geniers liv.

Sproget er farverigt og letlæst, men der er mange forklaringer, der ikke er med fordi historierne så ville blive for indviklede. Historierne vil gøre sig rigtig godt til højtlæsning eller i en god historielærers genfortælling – som krydderi på emner, klassen arbejder med. Bøgerne er også velegnede til at give et kort indblik i det fælles danske arvegods – også henvendt til voksne, der har lyst til at opfriske danmarkshistorien. Maria Helleberg tildeler flere af personerne en hel roman, bl. a. Leonora (1997) og Johanne Luise Heiberg (2003).

25714482

Flere danske forfattere har været optaget af kongedatteren Leonora Christine. I Leonora (1997) fortæller Maria Helleberg om hendes omtumlede barndom og ungdom. Hun bor hos sin mormor inden hun sammen med sin søster Sophie må rejse til Holland for at bo hos plejeforældre. Efter en tid kommer de tilbage og skal nu bo hos forældrene, Christian den fjerde og Kirsten Munk. Deres ægteskab er ikke godt, og Kirsten Munk forsøger at styre de mange børn ved at slå dem. Leonora er ulykkelig og splittet mellem sine forældre ligesom andre skilsmissebørn. Hun møder Corfitz Ulfeldt da hun er 9 år, bliver forlovet med ham og siden gift som 15-årig. Leonora satser hårdt på, at hendes liv med den noget ældre Corfitz skal være perfekt og ikke en gentagelse af forældrenes. Guf for unge piger og deres mødre.

Maria Hellebergs fascination af berømte historiske personligheder fornægter sig heller ikke i Johanne Luise Heiberg (2003). Johanne Luise blev en berømt skuespillerinde og forfatter i midten af 1800-tallet. Det stod ikke skrevet i stjernerne, at hendes liv skulle blive noget særligt, da hun blev født i København i 1812.

Johanne Luise levede hele sin barndom under meget trange kår med en hårdtarbejdende mor, der levede af at lave mad for folk og en værtshusholder-far, der helst drak de våde varer selv. Ved et tilfælde mødte hun en lærer, der tilbød at undervise hende gratis. Ellers gik hendes tid mest med at hjælpe moderen, passe sin lillesøster, vaske regnorme fri for jord – og danse og synge. Som 8-årig kom hun ind på Det Kongelige Teaters balletskole, og mens hun gik der fik hun forskellige små roller som skuespiller. Hendes følsomme væsen slog igennem på scenen og hendes skuespil berørte tilskuerne så dybt, at de ligefrem græd under forestillingen. Hun blev som 17-årig gift med Johan Ludvig Heiberg, der var den tids mest berømte skuespilforfatter.

Bogen fortæller om Johanne Luises barndom og ungdom, og man kan læse en mere udførlig beskrivelse i Danmarkshistorier for børn , bind 2.