Amerikansk ungdom

Susan E. Hintons bøger handler om det barske ungdomsmiljø hovedsagelig i større amerikanske byer.

Nogle af beskrivelserne af dette liv kan forekomme noget fremmedartede, bl.a. den spænding hvoraf nogle af handlingerne er præget. Ligeledes er kriminalitet en langt væsentligere del af livet i USA end herhjemme, på grund af de sociale forskelle, som hersker.

Disse er et væsentligt tema i bøgerne.
Hvorledes havde drengenes liv ikke udviklet sig, hvis de ikke konstant havde haft økonomiske problemer?
Var Mark i Sidste år er længe siden blevet pusher, hvis Bryons mors hospitalsophold ikke havde været så økonomisk en belastning for dem?
Hvorledes havde deres forhold til de andre unge i byen været, hvis de selv kunne vælge, hvilken skole de ville gå i uden hensyn til penge? osv.

Betydningsfuldt er også skildringerne af kammeratskab og ikke mindst broderskab. Det, at næsten alle hovedpersonerne lever uden voksenkontakt og voksen-indblanding, gør, at de tidligt tvinges til at tage stilling til en masse. Det giver dem en form for frihed, men det er en frihed, som tvinger dem til tidligt at blive voksne.

Kammeratskabet og broderskabet er af meget stor betydning for dem i deres liv. De problemer, der løses, løses da også oftest via kammeratskab og broderskab. De ydre problemer (kriminaliteten, de sociale problemer) gives der ingen løsning på, og der stilles ingen mulige løsninger op.