Nord

Citat
”Var det en del af nornernes plan, at hun skulle gå alene? Hvis de var skæbnegudinder, kunne de vel styre hendes rejse? Hun var død, hvis Ratatoskr ikke havde hjulpet hende op af mosen. Var hensigten at få hende helskindet gennem det farlige Jotunheim, befolket af magiske væsner, havde hun brug for hans hjælp.”

”Nord”, s. 85.

Den nordiske mytologi vækkes til live og møder nutidens klimaforandringer i ungdomsromanen ”Nord” fra 2017 fortalt af Camilla Hübbe og illustreret af Rasmus Meisler.

Fortællingen handler om den 14-årige pige Nord, som rejser ud for at finde sin forsvundne mor, der er blevet bortført af den gale forretningsmand Sejr. På sin vej møder hun skæbnegudinderne Urd, Verdande og Skuld og får følgeskab af egerndrengen Ratatoskr, der viser hende vej ned i underverdenen Niflheim under livstræet Yggdrasils rødder. Det går efterhånden op for pigen, at noget er helt galt. Dragen Nidhug er i færd med at ødelægge Yggdrasil, som har tabt sit evigt grønne løv, store ørkenområder breder sig i Sahara og dyrene opfører sig underligt. Et nyt Ragnarok synes at nærme sig: ”Sejr skyr ingen midler. De metoder, han bruger, har vendt op og ned på polerne, på sommer og vinter. Dyrene glemmer at spise og trækker mod nord, når de skulle mod syd. Snart dør de af kulde, snart af varme.” (s. 51).

53555969

”Nord” er en illustreret og eventyrlig udviklingshistorie om en pige, der som den eneste kan forhindre en katastrofe, og som undervejs må overvinde sin egen frygt. Det moderne eventyr er fortalt med en 3. persons fortæller med indre synsvinkel. Over hvert afsnit angiver en indrammet overskrift, om vi i det aktuelle afsnit er hos skæbnegudinderne, nornerne, hos Nord eller hos den onde Sejr. Som det ofte ses i eventyr, drejer det sig også her om en rejse fra barn til voksen for pigen i historien. Bogen præsenterer desuden et ungt publikum for væsner fra den nordiske mytologi, og ifølge forfatteren har bogen også til hensigt at genoplive børns tillid til, at de kan gøre en forskel og præge verdens fremtid: ”Tanken er at få børn og unge til at opdage, at de kommer et sted fra. At de har en fælles historie, et fælles sprog, en fælles kultur – og et medansvar for, at det hele ender godt” (Nord. Om Nord. Beskrivelse. Nord-app.com).

Papirudgaven af ”Nord” udkom i 2017, mens historien udkommer som digital fortælling oversat til flere nordiske sprog i 2018. En udstilling om bogens univers skal desuden turnere rundt på udvalgte danske biblioteker i 2018-19.