Stjernekys

Citat
“Mie fløj ud af døren. Hun tog sine sko på, mens hun hoppede hen over flisegangen ud til strædet. Små glimt af festen og af Lasse, der slæbte af sted med hende, begyndte at rulle som en sløret film for hendes øjne. Hun mærkede tårerne presse på. Det måtte være sen eftermiddag, for solen hang lille og kold i horisonten bag et tyndt skydække. Hun løb, alt hvad hun kunne mellem de tomme, søndagsdøde bebyggelser og stod et par minutter efter foran sin egen hoveddør.”
“Stjernekys”, s. 201.

Line Kyed Knudsens ungdomsbøger “Stjernekys” fra 2004 og “Lyden af vinger” fra 2006 handler om Mie fra Galgebakken i Albertslund.

I “Stjernekys” møder vi for første gang Mie. Hun er en helt almindelig pige på 15 år. Lidt for almindelig, synes hun selv. Men da Mie starter i gymnasiet åbner en ny verden sig for hende. Hun møder nye venner, får mod på at udleve sin store interesse for sang og teater og forelsker sig selvfølgelig hovedkuls i gymnasiets mest populære fyr. Og så løber hun pludselig også ind i de konflikter, der kan opstå mellem selv de bedste veninder, når man hver især forandrer og udvikler sig.

Fortællingen åbner i selskab med Mie og hendes barndomsveninde, der inden starten i 1.g sidder med deres nye klasseliste og erfarer, at de skal gå i hver sin klasse. De har naturligvis begge store forventninger til gymnasiet og alt det nye, de vil møde. Men Mie er også usikker på den adskillelse, der nu vil ske mellem de to bedste veninder. Og som i Line Kyed Knudsens børnebøger står venindeskabets bånd og betydning også i ungdomsromanerne som et centralt tema.

I gymnasiet følger vi Mie og det ensemble af mennesker, hun finder sammen med.

25533968

Vi er med i timerne, i frikvartererne, efter skole, mens de spiller teater, er til kor, laver lektier, når de fester, drikker og ikke mindst i forholdet til drengene. Mie bliver kæreste med skolens mest populære fyr, Casper. Hun bliver forsanger i Caspers band, hendes kreativitet vokser og får et udtryk, og hun begynder at komponere musik.

Gennem Mies tanker og oplevelser kommer vi som læsere tæt på de temaer, der optager en pige på vej ind i ungdommen. På den tvivl og usikkerhed som mange teenagepiger har i forhold til venskaber, kærlighed og ikke mindst deres kroppe. Og på den stille indre udvikling, som i de år af livet forhåbentlig resulterer i en større forståelse af både sig selv og omverdenen. “Stjernekys” er mere end en kærlighedshistorie for teenagere. Den er en samtidsroman om unge pigers verden. Vi følger Mie og omgangskredsens liv igennem det meste af 1.g. Men ikke i et stort tænkt plot. Mere gennem hverdagens tanker, overvejelser og handlinger, og på den måde kommer vi helt tæt på det, der rører sig, når man er ved at forlade barndommen.