Steen Langstrup
Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

Steen Langstrup

cand.mag. Tine Lekdorf, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Top image group
Steen Langstrup
Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Main image
Langstrup, Steen
Foto: Steen Langstrups blog

Indledning

Steen Langstrup debuterede i 1995 med horror-romanen ”Kat” og har siden spillet en væsentlig rolle for udbredelsen af horror-genren i Danmark. Han har også skrevet flere roste krimier, og forfatterskabet placerer sig i et mørkt – til tider blodrødt – genrelandskab, der spænder mellem gys, horror, krimi og spænding. Steen Langstrups helt store styrke er, at han altid tilfører de kendte spændingsgenrer noget nyt og overraskende. Den seneste roman ”Alt det hun ville ønske, hun ikke forstod” er en makaber omgang tortur-horror og vandt prisen Årets Danske Horrorudgivelse i 2011.

  

52841674

Blå bog

Født: Fredag d. 13. september 1968 i Annisse Nord.

Uddannelse: 10. Klasse på Bjørnehøj-skolen.

Debut: Kat. Høst & Søn, 1995.

Litteraturpriser: Diplom fra Det Danske Kriminalakademi, 2004 og 2006. Årets danske horrorudgivelse, 2011.

Seneste udgivelse: Skadedyr og tulipaner. 2 Feet Entertainment, 2017. Roman.

Inspiration: Ingen – som Langstrup selv udtrykker det: ”Jeg kan slet ikke lide tanke om at ophøje mennesker til idoler. Vi er alle bare en flok fjolser, der forsøger at klare os i en vanvittig verden”.

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Han forventede hvert eneste sekund at blive grebet bagfra af det væsen, der jagede ham, forventede, at det langede en klo ud af mørket og slog ham til jorden, og så ville det være hans skrig af smerte og rædsel, der fyldte natten og gjorde skoven helt, helt stille bagefter.”
”Plantagen 1”, s. 265.

Steen Langstrup blev født i 1968 og voksede op i Annisse Nord uden for Helsinge på Nordsjælland. Hans far var smed og hans mor syerske. Skolen var ingen succes, og da Steen Langstrup forlod skolen efter 10. klasse, havde han ”lært mere om, hvad han ikke duede til, end hvad han duede til.” (Steen Langstrup. litteratursiden.dk, 2012-10-03). Allerede i en ung alder vidste Steen Langstrup, at han ville fortælle historier. Den manglende opbakning fra sin dansklærer slog ham ikke ud, for han var god til at tegne og kunne i stedet fortælle sine historier gennem tegneserier.

Efter skolen forsøgte han forgæves at finde en læreplads som reklametegner. Han søgte herefter ind på Skolen For Brugskunst to gange, men fik afslag. Herefter besluttede Langstrup sig for at blive tegneserietegner. Han arbejdede som bud for et supermarked to dage om ugen og tegnede resten af tiden. Da det gik bedst, tegnede han for 7-8 ungdoms- og musikblade på en gang. I længden var det dog ikke nok, til at han kunne leve af det, og Langstrup kastede sig i stedet ud i at skrive sin første roman. Allerede inden romanen var færdig, vidste han, at det var det, han ville og beskriver det sådan: ”Jeg havde aldrig brændt så kraftigt for noget. Ikke engang sex.” (Steen Langstrup. litteratursiden.dk, 2012-10-03).

Bogen ”Kat” blev færdig og sendt til Høst & Søns Forlag, der udgav debutromanen i 1995. Herefter gik det stærkt. I 2001 blev ”Kat” filmatiseret og samme år skiftede Langstrup forlag til Gyldendal efter at have udgivet seks romaner på Høst & Søns Forlag. Samarbejdet med forlaget var dog ikke tilfredsstillende, så i 2002 startede Langstrup sit eget forlag 2 Feet Entertainment med det formål ”at skabe en friere kunstnerisk platform” (Steen Langstrup på mxrket.dk).

Her har han siden udgivet en række bøger bl.a. besættelsesthrilleren ”Stikker”, der blev nomineret til Glasnøglen (skandinavisk krimipris) i 2004. 2 Feet Entertainment står også bag hjemmesiden Mxrket.dk, der er et community-site for gyser- og horrorfans. Langstrup var desuden idémand og medstifter af Dansk Horror Selskab i 2011. Han bor i dag på Frederiksberg med sin kone og to børn.

Stikker

”’Hvad skete der i nat?’ spørger Jens, da Børge sætter glasset fra sig og ser på ham med fugtige øjne. ’Nåede de at slå alarm?’ ’Nej. De ventede på os. Hvor var du?’ ’På min post.’ ’På din post?’ Et løftet øjenbryn.”
”Stikker”, s. 17.

Den anmelderroste roman ”Stikker” fra 2003 udkom som den første på Steen Langstrups eget forlag 2 Feet Entertainment. Vi er i 1944 under Danmarks besættelse, hvor vi følger sabotagegruppen BB. Under en planlagt aktion mod et autoværksted overraskes gruppen af Gestapo – de er blevet stukket. Gruppen må nu forsøge at finde stikkeren, der kun kan være en af dem selv.

Gruppens medlemmer tæller præsten BB, der sammen med den tidligere politimand Jens har startet gruppen. Der ud over er der Alis K, 22-årig prostitueret, der har en affære med BB bag hans kones ryg. Børge, en ung velstillet mand, for hvem modstanden mod tyskerne ligeså meget er et oprør mod hans far. Til sidst det ny-hvervede medlem; den kun16-årige smedelærling Poul-Erik, der får dæknavnet Willy. Han kommer fra fattige kår og er vokset op med en voldelig far. I bogen udvikler han sig til en skydegal massemorder – et offer for vold, der ender med selv at udøve vold. Han er en tragisk figur i historien, der bringer tankerne hen på nutidige unge drenge med samme skæbne.

24453138

”Stikker” er stramt komponeret på 184 sider i et kontant og hårdkogt sprog. Langstrup blander hele tre genrer og skaber dermed en effektfuld stemning i bogen. Bogen er en besættelsesroman blandet med en klassisk whodunit (”who done it” eller ”puslespilskrimi”: den type kriminalroman som bl.a. den engelske forfatter Agatha Christie repræsenterer). Men det er især elementer fra den postmodernistiske krimi, der gør bogen interessant og levende. Det bliver således ikke historien om ”de gode gamle dage” eller om en krig, hvor de modige modstandsfolk bekæmper den onde besættelsesmagt men snarere et billede af krigen, når den får det værste frem i mennesket. Bogens hovedpersoner er alle flossede i kanten og præget af vold, sex, utroskab og en dybt falleret moral.

I 2006 udkom ”Panzer”, der er en fortsættelse af historien om sabotagegruppen BB, men bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.