Hekseri

Copyright: omslag:
Pija Lindenbaum

Grumses café (1998) er et vendepunkt i Pija Lindenbaums karriere efter min mening. Pludselig er der fuld knald på farverne og figurtegningen er mere fri, men stadig med en fantastisk evne til at skabe liv. Se bare på de herlige ansigtsudtryk som bogen er fuld af. Heksemutter Grumse og lille Grete åbner en café, der tiltrækker alskens dyr, og her får tegneren rigtig lejlighed til at vise, hvor god hun (også) er til at tegne den slags. Endda med et morsomt twist, som for eksempel en frø med højhælede sko som fødder, fugle med bananer som vinger, eller et helt rødt (og meget forundret) får.

Bogen peger på flere måder hen mod bøgerne om Gitte, der udkommer de følgende år. Se for eksempel på bogens forsats (indersiden af omslaget). Den viser et træs spinkle grene med enkelte blade på en helt gul baggrund, der minder meget om bagsiden på Gitte-bøgerne.

Det virker, som om tegneren har forsøgt at eksperimentere her, og Pija siger også selv, at det er vigtigt at eksperimentere. Hun vil gerne eksperimentere. Problemet er bare at hun, som det bange, forsigtige menneske hun er, har svært ved at tage for store spring. Måske en af forklaringerne på at hun har malet med vandfarver hele vejen igennem sin bogproduktion og først for nylig er begyndt, at blande lidt akrylmaling ind i tegningerne. Hun er længe om at finde den helt rigtige farve, når hun farvelægger, og det er nok her, hun har eksperimenteret mest i de sidste år.