Børnene i Bulderby

Citat
”Alle vi børn i Bulderby følges ad i skole. Vi må hjemmefra allerede klokken syv, for vi har sådan en lang vej. Vi har smørrebrød og mælk med, som vi spiser henne på skolen i spisefrikvarteret. Somme tider spiser Lasse, Bosse og Ole deres mad om morgenen på vejen til skole.
- Man kan da lige så godt bære maden i mavesækken som i rygsækken, siger Lasse.”
”Bogen om børnene i Bulderby”, s. 57.

Historierne om børnene i Bulderby er blevet samlet i et stort værk, som hedder “Bogen om Børnene i Bulderby”, men oprindelig bestod den af tre bøger, der hed “Alla vi barn i Bullerbyn” fra 1947 (“Alle vi børn i Bulderby”, 1949), “Mere om oss barn i Bullerbyn” fra 1949 (“Mere om os børn i Bulderby”, 1958), “Bara roligt i Bullerbyn” fra 1952 (“Vi har det dejligt i Bulderby”, 1958). Derudover findes tre billedbøger om Bulderbybørnene, nemlig “Jul i Bullerbyn” fra 1962 (“Jul i Bulderby”, 1963), “Vår i Bullerbyn” fra 1965 (“Forår i Bulderby”, 1966) og “Barnens dag i Bullerbyn” fra 1966 (“Børnehjælpsdag i Bulderby”, 1967).

Bøgerne handler om seks børn, der bor i den meget lille by Bulderby, der består af tre huse: Sydgården, Mellemgården og Nordgården. Pigen Lisa, der er syv år, fortæller historierne. Hun bor på Mellemgården med sine brødre, den otteårige Bosse, som vil være indianerhøvding, når han bliver stor. Eller lokomotivfører. Og den niårige Lasse, der vil være mukke-mekanik-ingeniør, selvom Lisa ikke rigtig ved, hvad det er. Huset hedder Mellemgården, fordi den ligger mellem Sydgården, hvor den otteårige dreng Ole bor, og Nordgården, hvor Britta på otte år og Anna på syv år bor.

Da man ikke kan have en skole til bare seks børn, må de gå i skole i en anden by, nemlig Storeby. De seks børn følges altid, og efter skole leger de meget sammen.

26461677

Bøgerne om Bulderbybørnene er præget af kærlige sociale relationer og livsglæde og ikke mindst leg. Der bliver leget alverdens lege fra morgen til aften, og det er ikke kun børnene, der holder af at lege – også forældrene hopper glade med på kælken, og farfar fortæller gerne historier fra sin ungdom. Farfar er i virkeligheden Annas og Brittas farfar, men fordi han er den eneste farfar i byen, er han farfar for alle seks børn.

Astrid Lindgren fortæller om historierne om Bulderby: “Jeg var selv et Bulderbybarn, det må man sige. Naturligvis ikke helt og holdent som det står i bøgerne – for forfattere lyver og digter jo lidt også, ellers kunne det ikke gå – men vi havde et kollektiv af børn, som legede sådan.” (www.astridlindgren.se). Lisa i Bulderby-historierne er således langt hen ad vejen Astrid Lindgren selv som barn, Lasse er hendes bror, mens farfaren er Astrids egen farfar.  

I øvrigt kalder Astrids slægtninge gården på Näs for Bulderby, men faktisk findes der også en Bulderby. Gården hedder egentlig Sevedstorp og ligger cirka 18 kilometer fra Näs. Den består af tre røde huse, og i det midterste boede Astrids far, fra han var en lille dreng, og indtil han blev 20 år og flyttede med hele familien til Näs. (Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato: Astrid Lindgren. En biografi for børn. Gyldendal, 2016).