Kritik af tavsheden

Citat
”Jeg taler magthavernes sprog/ (…) Alligevel/ Prøver jeg på dette sprog/ (det eneste jeg kan) at sige:/ Lad os afskaffe al undertrykkelse/ Herunder poesien. Hvorfor/ Skulle ikke hverdagen/ Være et digt?”
”Kritik af tavsheden”, s. 25.
Ivan Malinowskis ”Kritik af tavsheden” er en politisk digtsamling, der udkom på arbejdernes internationale kampdag i 1974. Digtene er skrevet i hånden med blæk og alle har en titel, der begynder med ”Kritik af …”. Digtene kritiserer f.eks. sproget, Spanien, forfatteren selv eller begreber som langmodigheden, fornuften og håbet. Digtene er erkendelsesteoretiske, idet de står i relation til den tyske filosof Immanuel Kants betydningsfulde værk ”Kritik af den rene fornuft” fra 1781. Kritik skal forstås som en dybdegående analyse eller undersøgelse af et fænomen, et emne eller en genstand.

Flere af digtene undersøger forholdet mellem sprog og magt, bl.a. titeldigtet, hvor det danske samfund får en ironisk opsang: ”Selv svinet/ Siger sin mening/ Når det slagtes.” hedder det, mens danskerne forholder sig fåmælte og mundlamme. Danmark beskrives ikke som et harmonisk og elsket hjemland, men fremstår fjendtligt, fordi danskerne – i digtets optik – er kujoner, der ikke tør give deres mening til kende. Hvis man forholder sig tavs overfor uretfærdigheder, bliver man som konsekvens heraf indirekte medskyldig.

Flere af digtene tematiserer arbejds- og produktionsforhold. Der indgår konkrete eksempler fra virkelighedens arbejdsmiljø. Fiskernes lønninger og en arbejdsulykke på Lindøværftet bruges eksempelvis til at illustrere modsætningsforholdet mellem rig og fattig og mellem arbejdere og deres arbejdsgivere.

Klasseforskelle og ulighed problematiseres også i forbindelse med kunst og poesi. Et af samlingens karakteristiske virkemidler er at afsløre sprogets indre modsætninger, ved at tolke faste vendinger bogstaveligt. Når sproget benytter det personlige pronomen ”han” om mennesker generelt, indikerer dette, at verden er mandsdomineret, hvilket Malinowski mener, at der skal ændres på. Digtenes fælles budskab er, at al undertrykkelse bør afskaffes. Og da sproget og kunsten også er et middel til undertrykkelse, bør læseren huske at forholde sig skeptisk til poesien, værket og forfatteren selv.