lars mytting
Foto: Julie Pike

Lars Mytting

Ida Holmegaard, uddannet fra Forfatterskolen, iBureauet/Dagbladet Information. 2016.
Top image group
lars mytting
Foto: Julie Pike

Indledning

Den norske forfatter Lars Mytting retter med sin prosa blikket mod udkanten, mod de små bygder i dalene i Norge, med et ønske om at undersøge den svære transition til en mere moderne virkelighed – både for den enkelte og for småsamfundet som helhed. I sin roman ”Svøm med dem som drukner” dykker han ned i Europas voldsomme historie og viser, hvordan verdenskrigene ændrede skæbnerne for mange helt almindelige mennesker flere generationer frem. 

 

46501454

Blå bog

Født: 1968, Fåvang i Gudbrandsdalen, Norge.

Debut: Hestekrefter, 2006.

Litteraturpriser: Bokhandlerprisen, 2014.

Seneste udgivelse: Søsterklokkerne. Cicero, 2019. Oversat af Rolf Stavnem.

Inspiration: Cormac McCarthy, Annie Proulx, Mikael Niemi.

 

Artikel type
voksne

Baggrund

Lars Mytting blev født i 1968 og voksede op i den lille by Fåvang i Gudbrandsdalen i Norge. Som ung kørte han knallert, gik på jagt med sine venner og tog i det hele taget del i livet i den lille bygd. Han har en stor interesse for mekanik og gamle biler, hvilket blandt andet kommer til udtryk i debutromanen ”Hestekræfter” fra 2006, som foregår på en tankstation og er fuld af tekniske detaljer. Selv fremhæver han tiden i Fåvang som noget, der har påvirket hans skrift og hans personskildringer.

Mytting begyndte sit arbejdsliv som journalist og har udgivet artikler i publikationerne Dagningen, Aftenposten, Arbeiderbladet og musikavisen Beat. Han har desuden haft mange forskellige småjobs, for eksempel som gårdkarl og på en minkfarm. De sidste mange år, inden han begyndte selv at skrive romaner, arbejdede han som forlagsredaktør. 

Myttings karriere begyndte som journalist og romanforfatter, men det massive, folkelige gennembrud kom med fagbogen ”Hel ved” i 2011 (”Brænde – Alt om at hugge, stable og tørre – og om brændefyringens sjæl”, 2012), som solgte næsten 150.000 eksemplarer, fik masser af omtale i medierne og gjorde forfatteren til en kendt person i hele Norge. Bogen har også været en international succes og er blandt andet oversat til engelsk under titlen ”Norwegian Wood”. Selvom ”Brænde” er en fagbog, er den skrevet ud fra nogle af de samme overvejelser og med samme grundtematik som mange af hans romaner; den handler om lysten til at komme i tæt kontakt med naturen og om længslen efter at flygte fra den moderne verdens kompleksitet. I et interview i Politiken i 2012 udtalte Mytting om den nye bølge af interesse for selvforsyning: ”Man oplever den samme trang til at gå ud og være sammen med naturen. Det er jo en utopi, en romance, men man får lyst til at blive en slags cowboy igen. På det seneste har jeg selv ladet mig inspirere af fagbogsforfatteren John Seymour, som har skrevet om selvforsyning.” (Carsten Andersen: Bog om brænde gjorde fattig forfatter til millionær. Politiken, 2012-11-30).

Nu bor Lars Mytting på landet i nærheden af Østerdalen med sin kone og sine to børn.

Svøm med dem som drukner

”Båden knagede, lå dybt i vandet og var træg at styre. Jeg tog sigte på en pynt, som dannede en silhuet mod himlen, udstak en rute, som placerede Haaf Gruney ud for min ryg og roede løs. Aldrig havde jeg roet en tungere båd, men den var solid som et fjeld, og måske var det sådan, kystbåde skulle være. Lettere modvillige.
Unst bredte sig ud. Lys skinnede fra en klynge huse yders på en odde, og efterhånden som jeg nåede længere ud, sås endnu flere lys fra huse.”
”Svøm med dem som drukner”, s. 138.

Lars Myttings roman ”Svøm med dem som drukner” fra 2014 (”Svøm med dem som drukner”, 2015) foregår i år 1984 og handler om den unge, norske mand Edvard Hirifjells søgen efter indsigt i sin egen familiehistorie. Edvard er forældreløs og vokset op hos sin tavse men kærlige bedstefar Sverre på et kartoffellandbrug uden for en lille, norsk bygd. Da Edvard er 23 år gammel, dør bedstefaren, og det viser sig, at dennes bror Einar, den oprindelige arving til gården, ikke døde som modstandsmand i Frankrig under Anden Verdenskrig, som Edvard ellers troede. Einar, som var en meget dygtig møbelsnedker, afleverede nemlig længe efter sin angivelige død en kiste til opbevaring hos bedemanden, med instruktioner om, at Sverre skulle begraves i den.

Da Edvard bliver bekendt med dette mysterium, bliver nysgerrigheden for meget for ham, og han beslutter at undersøge sin familiehistorie. Han finder ud af, at hans forældre døde en voldsom død i Frankrig, hvor de druknede i en sø efter at have trådt på en gammel giftgasgranat, og at Edvard selv, dengang tre år gammel, havde været med dem og var forsvundet i flere dage efter ulykken. Endvidere bliver det klart, at Einar, bedstefarens bror, ikke døde i krigen men var bosat på Shetland.

51709780

Edvard forlader gården og sin ungdomskæreste Hanne for at rejse først til Shetland, siden Frankrig. Han erfarer, at Einar er død, men også, at han var bekendt med en stor, forsvunden arv, som efter sigende retmæssigt skulle tilfalde Edvard. Romanens omdrejningspunkt bliver Edvards efterforskning af, hvordan hans forældre døde, og om dødsfaldene havde noget med Einar, verdenskrigene og arven at gøre.

På Shetland møder Edvard også en ny forelskelse i overklassepigen Gwen, som det viser sig, også ligger inde med viden om den arv, Edvard søger.

”Svøm med dem som drukner” er en familieroman, som væver stof fra det tyvende århundredes store, europæiske krige ind i karakterernes indbyrdes relationer og konflikter. Sproget er detaljerigt og malende, og fortælletempoet er langsomt og adstadigt. Det er en klassisk fortælling om en ung, lidt naiv mands jagt på historie, rigdom og kærlighed og om hans længsel efter sine tabte slægtninge.