Min kamp 5

Citat
”- Hey, psycho, nu tager du det lidt med ro, sagde Yngve. Jeg rejste mig, tog mit glas og kastede det efter ham så hårdt jeg kunne. Det ramte ham i ansigtet. (…) Jeg stod helt stille et øjeblik og så det udfolde sig. Så gik jeg ud i entréen, tog sko og jakke på og snublede ned ad trappen, ud på gaden, ind i parken. Følelsen af endelig at have handlet, var stærk.”
”Min kamp 5”, s. 265.

I Karl Ove Knausgårds ”Min kamp 5” fra 2010 (”Min kamp 5”, 2012) er Karl Ove kommet ind på Skrivekunstakademiet i Bergen, hvor han flytter til efter året i Nordnorge. Udover sin bror Yngve kender han ikke en sjæl, og dagene går med at få ensomheden vendt til frugtbar skriven og forsøge at følge med på forfatteruddannelsen. Den gennemstrømmende følelse af ikke at slå til vokser i mødet med de andre forfatteraspiranter, og særligt lærerne på skolen får Karl Oves tro på sig selv til at vakle. Musikdrømmen udleves som trommeslager i bandet Kafkatrakterne sammen med Yngve, der tager lillebroren under sine vinger. På hæsblæsende drukture skejer han så meget ud, at han bliver frastødt af sine venner og af sin bror, og følelsen af udsathed og ensomhed følger ham tæt. Han knokler med at knække koden til både at skrive og læse litteratur, og efterhånden får han løsnet op for læsningen og bliver anmelder og senere skrivningen, da han debuterer i slutningen af bogen.

Forholdet til kvinder fylder meget, og han bliver undervejs gift med Tonje, som læseren vil kende fra bind 1 og 2. På den måde kaster læsningen af de sidste værker lys over de første og samler brikkerne i det store puslespil.

29189129

På besøgene hos morforældrene i Sørbovåg trækkes tempoet og behovet for anerkendelse ud af Karl Ove. Her kan han synke ned i minder og stemninger fra barndommen, mens hans mormor og morfar bliver ældre og gør døden nærværende. Til slut i romanen dør Karl Oves far, en begivenhed, der i modsætning til bind 1 kun berøres kort. Forholdet til storebroderen Yngve er en rørende skildring af søskendekærlighed og generelt er romanen – både bind 5 isoleret og hele værket – en udtømmende gennemgang af en ung mands anglen efter kærlighed og anerkendelse.

Romanen, der strækker sig over årene i Bergen fra 1988 til 2002, er et portræt af et helt almindeligt ungdomsliv med tvivl, drømme og en vaklende søgen efter at finde det, man er god til. Samtidig er det en litteraturhistorie om de dengang etablerede norske forfattere samt Karl Ove og hans venner, der senere er blevet etablerede forfattere i Norge.

Karl Ove forlader Bergen læsende og åben, og på den måde er ”Min kamp 5” direkte optakt til ”Min kamp 2”, der foregår i tiden herefter.