Beslægtede forfatterskaber

Mette Eike Neerlins forfatterskab følger en tendens i aktuel børne- og ungdomslitteratur, hvor det at miste og sørge er gennemgående temaer.

Det er oplagt at sammenligne med to andre børne- og ungdomsforfattere, som ligeledes er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur, nemlig Mette Hegnhøj og Rebecca Bach-Lauritsen. Mette Hegnhøjs ungdomsbog ”Ella er mit navn – vil du købe det” (2014) om den 12-årige Ella, der er socialt isoleret og hvis far er fraværende, trækker på mange af de samme temaer som Neerlins ”I anden række” og ”Hest, hest, tiger, tiger”. I alle værkerne er fortællerpersonen en ung pige, som mangler venner, og hvor de voksne ikke rigtig formår at være der for dem. Det er altså temaer som ensomhed, savn, sorg, vrede og fravær af voksne, de tre værker har tilfælles.

Rebecca Bach-Lauritsen skriver ligeledes om tunge emner som sorg og tab og lader eksempelvis en lillebrors død være afsæt for handlingen i ”Ellens ark” (2014).

Der kan også trækkes en parallel til norske Håkon Øvreås’ debut ”Brune” (2013), som vandt Nordisk Råds pris for Børne- og Ungdomslitteratur i 2014. Rune har mistet sin bedstefar og er alene både med sin sorg og rent socialt. Om end ”Brune” er skrevet til en yngre målgruppe – de 6-9-årige – har Rune og Malou fra ”I anden række” meget tilfælles, og ligesom Malou finder Rune sin egen særlige vej til at håndtere sine følelser.

En sidste forfatter, der skal trækkes frem her, er Bjarne Reuter. Evnen til at skildre lidt barske børne- og ungdomsmiljøer, uden at læseren bliver helt deprimeret, har de to forfattere tilfælles. Ikke mindst er Honey fra ”Hest, hest, tiger, tiger” en stærk overlever ligesom en lang række af Bjarne Reuters figurer – blandt andet Buster fra ”Busters verden”.