Andre fantasy-sværvægtere

Garth Nix’ bøger – med deres komplicerede fantasy-universer sat i spil mod den almindeligt kendte verden – bærer alle præg af en forkærlighed for store, universelle temaer som skæbne, identitet, død og ondskab. Nix’ bøger appellerer med sine tunge temaer og abstrakte universer spækket med oplysninger og komplekse systemer til større børn såvel som til voksne.

Hvis Garth Nix’ bøger har vækket sulten efter lignende fortællinger, er et godt bud Philip Pullmans fantasy-bøger, for eksempel “Det gyldne kompas” (1995) og “Ravkikkerten” (2000). Et andet bud er bøger af fantasy- og science fiction-forfatteren Raymond E. Feist, hvis man har mod på at læse dem på engelsk, da Feist endnu ikke er udgivet på dansk. Ellers kan nævnes Marion Zimmer Bradley, David Eddings og Guy Gavriel Kay. Alle sammen fantasy-forfattere, der, ligesom Nix, tager almengyldige og tungere problemstillinger op i deres bøger.

Af danske fantasy-forfattere kan nævnes Jacob Hedegaard Pedersen og hans Tarot-bøger, der en blanding af realisme, gys og fantasy, og Lene Kaaberbøl med for eksempel hendes “Morgenlandet” (1988) samt bøgerne om Skammerens datter, der kan se onde menneskers dårlige samvittighed.