Billedfortællingen

Et af Tord Nygrens fortællegreb er, at han genskaber teksten i en selvstændig billedfortælling i så høj en grad, som forlægget giver ham mulighed for. I Mit eget leksikon fx tilføjer han den oplysende, konkrete tegning en ekstra dimension ved at lade opslagordet indgå en situation, som ved opslagsordet citron eller ved at illustrere det i en ren billedfortælling som ved opslagsordet fabel.

I billedbøgerne arbejder han meget bevidst med billedfortællingen, fx når han udnytter, at det at vende blad er en del af billedfortællingen eller når han afbilder en person bevæge sig gennem et billede ved at tegne vedkommende flere steder henover opslaget .

© Tord Nygren, Illustration fra bogen Den røde tråd
© Tord Nygren, Illustration fra
bogen Den røde tråd

I én af sine bøger, Den røde tråd, lader han billedfortællingen være enerådende. Bogen kom til ved en særlig anledning. Raben & Sjögren havde udskrevet en billedbogskonkurrence, hvor de efterlyste en tekst, der godt kunne være illustreret, men ikke behøvede at være det. Denne vægtning af ordet i forhold til billedet - i en sammenhæng, hvor billedet naturligt bør have en førsteprioritet – blev anledningen til, at Tord Nygren deltog i konkurrencen. Hans bidrag var helt uden ord, idet teksten var erstattet af en rød tråd. Han fik en hæderspris i konkurrencen og fuldførte bogen udover de fire opslag, han havde deltaget med i konkurrencen.

Den røde tråd lever ikke op til de forventninger, vi plejer at sætte til en billedbog. Den har ikke blot ingen tekst, men der er heller ingen klar fortællermæssig rækkefølge mellem bogens billeder. Hvert opslag folder sig ud som et selvstændigt billede, der indenfor sin egen givne ramme fortæller en historie, associerer over et tema, fastholder en stemning – eller gør det hele på én gang!

Tord Nygren viser sine mange forskellige udtryk - han er poetisk og fabulerende, kundskabsformidlende og lærd, barnlig og voksen, på samme tid.

Man kan måske sige, at Den røde tråd rummer idéindholdet og fundamentet for hele Tord Nygrens billedverden. Det er naturen, eventyret, malerkunsten og litteraturen, der antager forskellige skikkelser og indgår i forskellige historier.

Tord Nygren optræder i øvrigt også selv. Det er ham, der står kækt med hænderne i bukselommerne og med en rød hue på sned, sådan som han så ud som dreng engang i 1940’erne. Ved siden af ham optræder malere som fx James Ensor og Dürer, figurer fra berømte maleres værker, fx Picassos og Modiglianis.