Tord Nygren

bibliotekar Kirsten Bystrup, 2004.
Main image
Nygren, Tord
Tord Nygren

Indledning

Svensk kunstner, illustrator og forfatter.
Tord Nygrens ”lærred” har været bogens omslag, og det er her, han har udfoldet sin illustrationskunst siden begyndelsen af 60’erne. Det er blevet til mange bøger, rigtig mange bøger – hvor mange, ved han ikke selv, men flere end 250 er et godt gæt. Karrieren blev startet da han som 15-årig deltog i den rejsende kunstskole i sin hjemby Borlänge. Her lærte han sig alle tegningens og maleriets udtryk samtidig med, at han passede sit job som dekoratør. Siden er der sket meget og Tord Nygren er idag en af Sveriges mest benyttede illustratorer.

 

51663365

Blå bog

  • Født: 1936 i Stora Tuna men opvokset i Borlänge, Sverige.

  • Bopæl: Gnesta, Södermanland.

  • Uddannelse: Uddannet på Reklamelinien på Konstfackskolan (pendant til Kunsthåndværkerskolen, i dag Danmarks Designskole).

  • Priser: Litteraturfrämjandets stipendium 1978, Elsa Beskow Plaketten 1980, Ann-Marie Lunds encyklopedipris 1990 og Rabén Sjögrens tecknarstipendium 1994.

  • Seneste udgivelse: Tora går selv i skole. Lamberth, 2015. (Tora går till skolan, 2014). Billedbog.
Artikel type
illustratorer

Indledning

Kunstner, illustrator, forfatter
I den svenske Nationalencyklopedi er Tord Nygren præsenteret først som kunstner, derefter som illustrator og forfatter. Det er en interessant rækkefølge, for det er sjældent, at en illustrator af børnebøger får prædikatet kunstner. For at gøre sig fortjent til det, plejer man som billedkunstner at skulle male billeder på lærred og være repræsenteret på et museum.

Tord Nygrens ”lærred” har været bogens opslag, og det er her, han har udfoldet sin illustrationskunst siden begyndelsen af 60’erne. Det er blevet til mange bøger, rigtig mange bøger – hvor mange, ved han ikke selv, men flere end 250 er et godt gæt . ”En af Sveriges mest benyttede illustratorer”, står der også i præsentationen i nationalleksikon’et, og det er da også sådan, at Tord Nygren har kunnet leve af at tegne.

Det er ikke til at vide, om det var den løbebane, han havde forestillet sig, da han som 15-årig deltog i den rejsende kunstskole i sin hjemby Borlänge. Her lærte han sig alle tegningens og maleriets udtryk samtidig med, at han passede sit job som dekoratør. Siden kom han til Stockholm, hvor han fortsatte som dekoratør, men skiftede kunstskolen ud med reklamelinien på Kunstfackskolan. Selv tillægger han ikke denne uddannelse større betydning. For ham var ”universitetet” det daglige arbejde, som han ret hurtigt kom i gang med, først på Sveriges Radio, siden ved skoleradioen, tidsskifter, ugeblade, aviser og forskellige bogforlag.

 

Tord Nygren i Sverige og i Danmark

Der er sider af Tord Nygrens produktion, som vi ikke kender til i Danmark. Den ene er den faglitterære, som den kommer til udtryk i en lang række af undervisningsmaterialer indenfor snart sagt alle fag. Den anden er hans billedsætninger af Brita af Geijerstam og Lennart Hellsings poesi samt af en række klassiske fortællinger med tekster bearbejdet for børn, Peer Gynt (Gunilla Borén: Peer och Bergakungen : ett äventyr ur Henrik Ibsens drama Peer Gynt, 1991), Tryllefløjten (Cecilia Sidenbladh: Trollflöjten, 2001) og En skærsommernatsdrøm (Cecilia Sidenbladh: En midsommarnattsdröm, 2003).

I Danmark er et mindre antal af Tord Nygrens fagbøger for børn blevet udgivet, ligesom vi også har fået hans leksikon for børn, dog med en forsinkelse på godt 20 år og i en langt mindre udgave. Mit første leksikon (2002) indeholder 500 opslagsord i modsætning til de 2.500 opslagsord i det oprindelige, ”Barnens lexikon” (firebindsudgaven 1981-82, étbindsudgaven 1985).

I Danmark kender vi ham især fra hans billedbøger, men også hans illustrationer til en række børneromaner og omslag til forfattere som fx Hans Petersen, Hans-Eric Hellberg og Stig Ericson hører med til hans repræsentation i Danmark.