kristina ohlsson
Foto: Anna-Lena Ahlström

Kristina Ohlsson

cand.mag. Christian Baun, 2011. Blå bog og bibliografi senest opdateret februar 2024.
Top image group
kristina ohlsson
Foto: Anna-Lena Ahlström
Main image
Foto: Peter Knutson

Efterforsker, akademiker eller forfatter? Kristina Ohlsson udmærker sig ved sit hårdkogte job med erfaringer i terroristbekæmpelse og sikkerhedspolitisk analyse fra både Stockholm, Bagdad og Wien. Erfaringerne gemmer hun bag sine blå øjne og lyse lokker for blot at give dem liv igen i de effektive krimier om Alex Rechts specialenhed ved det svenske politi. Som noget nyt har Ohlsson i sine krimier en civilansat kvinde i politiet som omdrejningspunkt, akademikeren Fredrika Bergman. Med oversættelser af hendes to første romaner til snart 13 sprog fremstår Kristina Ohlsson som en ny stærk, svensk og kvindelige krimiforfatter.

 

137839415

Blå bog

Født: 1979, Kristianstad.

Uddannelse: Statskundskab, Göteborg og Uppsala.

Debut: Askungar. Piratförlaget, 2009 (Askepot. Modtryk, 2011).

Litteraturpriser: Stabiloprisen, 2010.

Seneste udgivelse: Sagen om det mystiske slikmonster. Turbine, 2024. (Fallet med det mystiska godismonstret, 2021). Oversætter: Anne Fægteborg. (Spøgelsesbureauet, 2).

Inspiration: Åsa Larsson og Anne Holt.

 

 

 

 

 

Videoklip

Artikel type
voksne

Baggrund

”Fyren tav, men tog et par skridt mere i hendes retning. Så stod han der, kun godt en meter fra hende. Langsomt bredte der sig et frækt grin over hans ansigt. Og i samme øjeblik vidste hun, hvad han var kommet for.”
”Tusindfryd”, s. 10.

Kristina Ohlsson er født i Sverige i 1979 og har ingen ægtemand eller børn. Hun er uddannet i statskundskab fra Göteborg og Uppsala og har tidligere skrevet udenrigspolitiske bøger. Kristina Ohlsson søgte ind hos politiet i 2005 og har lige siden været beskæftiget som akademisk analytiker hos Säpo, det svenske sikkerhedspoliti, svarende til danske PET. I perioder er hun udlånt som analytiker til det svenske forsvarsakademi, Försvarshögskolan, og til det svenske udenrigsministerium. I 2010 udstationerede Udenrigsministeriet hende i fire måneder i Bagdad, Irak.

Kristina Ohlsson er god til at bruge egne erfaringer og udgav samme år ”Tusindfryd”, som passende omhandler en irakisk flygtning. Men forfatteren udtrykker selv, at det var opholdet i Bagdad og ikke udgivelsen af ”Tusindfryd”, der var årets største bedrift. I hele 2011 har Ohlsson haft orlov fra Säpo, da hun midlertidigt er i Wien hos OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Her arbejder hun som counter terrorist officer i afdelingen Action Against Terrorism Units. Allerede i syvende klasse røbede hun i en øvelse sine fremtidsudsigter: ”– Jeg havde skrevet, at jeg ønskede at være en CIA-agent og forfatter. Ha, ha!” (Göran Svedberg: Fråga & svar med Kristina Ohlsson. www.svenskpolis.se, 2011-10-07).  

Kristina Ohlsson læser selv masser af krimier og får tid til at skrive ved at tage tjenestefri nogle uger hvert år, og hun har ikke i sinde at forlade jobbet hos politiet, som giver masser af inspiration til forfatterkarrieren. Hun har altid skrevet meget, og to råd hun fik, gjorde at hun netop blev krimiforfatter: ”Èt, man skal skrive som man kan. To, man skal skrive som man læser. Og jeg læser vældig mange kriminalromaner, og jeg arbejder hos politiet.” (JennyAtPiratforlaget: Askungar. www.youtube.com, 2009-10-19).  

Kristina Ohlssons store og umiddelbare succes orkestreres af hendes rutinerede forlag, Piratförlaget i Stockholm. Bag forlaget står nemlig Jan Guillou og Liza Marklund, som med deres succeserfaringer kan give debutanten Ohlsson seriøs sparring.

Askepot

””Hej Dukke,” hviskede han. ”Skal du ud og rejse?”
Telefonen gled automatisk ud af hånden på Nora, og hun lukkede øjnene i håb om, at det onde ville forsvinde. Det sidste, hun nåede at se, var de røde sko […]”
”Askepot”, side 144.

Kristina Ohlsson udgav 2009 sin debut ”Askungar” (”Askepot”, 2011), en på mange måder klassisk skandinavisk krimi med fokus på politiet som arbejdsplads. I bogen følger man akademikeren Fredrika Bergman i hendes nye og uvante stilling ved det svenske kriminalpoliti, hvor hun arbejder sammen med kriminalkommissæren Alex Recht og deres macho kollega Peder Rydh. Det brogede hold efterforsker en kidnapning af en lille pige og senere hendes mord, samt en kidnapning af en lille baby, som også ender med drab. Langsomt kommer efterforskerne tættere på forbryderne, ”Manden” og hans hjælper ”Dukke”, der begge er vokset op med alvorlige svigt og straffer i samme ånd.

28691440

Netop det personlige er et udgangspunkt for Kristina Ohlsson, som er interesseret i, hvorledes alle bærer på en social arv, men samtidig har personlig frihed og ansvar for sine egne handlinger. Parallelt med kidnapninger og mord dukker en pædofiliring op i forbindelse med de mistænkte.

”Askepot” består af otte afsnit, hvor de syv første har navn efter ugens dage. Igennem denne kaotiske uge skifter Kristina Ohlsson mellem forskellige fortællere i tredjeperson og giver indsigt i de individuelle karakterers følelser og tanker. Læseren følger dermed adskillige spor og har ikke kun fokus på opklaring af forbrydelser, men også opklaring af karakterernes personlige og indre liv med deprimerede koner, abort, ambitioner på jobbet og flere variationer af utroskab. Det er disse melodramatiske tendenser, som giver værket et præg af femikrimi med tryk på lige dele følelser og handlinger. 

Værket udtrykker Ohlssons naturlige skrivestil med interesse i henholdsvis hverdag og historie. Med sine observationer på arbejdspladsen og i det moderne familieliv kommer forfatteren omkring aktuelle problemstillinger og forstår samtidig at underholde med cliffhangers og en levende dialog.